Cortés: "La salut de l'IVAM és realment sòlida després de 30 anys de llums i ombres"

El museu valencià afronta el seu aniversari amb una ambiciosa programació expositiva que compta amb coproduccions internacionals
3 febrer 2019 17:50h
Una coproducció internacional dedicada a Léger es podrà veure en maig. / EFE 

VALÈNCIA. El director de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), José Miguel Cortés, assegura que l'estat de salut del museu és "realment sòlid" després de tres dècades "amb llums i ombres", i que ha fet un salt qualitatiu enorme amb exposicions com la de Joan Miró i la de Fernand Léger, que podrà veure's al maig. 

Cortés i el seu equip afronten enguany el 30é aniversari del museu amb una ambiciosa programació expositiva on destaquen les coproduccions internacionals dedicades a Léger en col·laboració amb la Tate Liverpool; la de Jean Dubuffet, al costat del MUCEM de Marsella; la de Zineb Sedira, coproduïda pel museu Jeu de Paume de París i la Fundació Gulbenkian de Lisboa, i la de Paco Roca.

En una entrevista amb EFE, parla sobre el passat, el present i el futur del que va ser el primer museu de titularitat autonòmica d'art modern i contemporani, que va obrir les seues portes el 18 de febrer de 1989 i del qual va prendre la direcció fa quatre anys després de la dimissió de la seua antecessora en el càrrec, Consuelo Císcar, investigada, entre altres delictes, per malversació i prevaricació.

Aquest és "un gran any per al museu perquè està sent capaç de recollir el millor del passat per a anar construint el futur", assenyala Cortés, qui es va convertir a més en el primer director del museu valencià a ser triat en un concurs internacional per un jurat d'experts. Veu "sòlid" l'estat de salut del museu, amb una plantilla insuficient però que fa un esforç "molt considerable perquè el museu vaja avant", i s'està obrint pas en un panorama nacional i internacional "complicat" davant els canvis dels últims 30 anys. Per a això diu haver comptat amb el suport del govern valencià.

"Hem passat d'una situació paupèrrima, de fer exposicions en 2015 de sis i set mesos, a tres anys després, en 2018, permetre'ns el luxe de comptar, entre molts altres artistes, amb una mostra de Joan Miró" i a, enguany, programar la major exposició retrospectiva feta a Espanya de Fernand Léger, amb 140 obres.

Des de 1989 el panorama museístic ha canviat totalment, segons explica: "Hi ha més competència i has d'afinar i desenvolupar un discurs molt més específic, més concret, millor elaborat, perquè sigues oït i tingues una audiència i un reconeixement".

Cortés insisteix en l'ampliació de l'IVAM amb un nou edifici . / DLV

L'IVAM "busca les seues arrels en el local", la seua singularitat, sense deixar de pertànyer en cap moment a una xarxa internacional, amb una visió clara vinculada a Europa i al Mediterrani, amb discursos "inclusius" i reivindicant el paper de la dona en l'art, assenyala. "Si saps contar una història, si tens passió a l'hora de plantejar-la, si tens interés i maneres diferents de fer-la arribar al públic, el resultat és fascinant", defensa, i aquest és el model i el relat que ha seguit en els seus quatre anys de gestió dels sis per als quals va ser nomenat.

Sobre si considera que aquest període serà suficient per a desenvolupar el seu projecte, respon que "és molt bo que els grans museus tinguen certa estabilitat i un cert temps", i el termini "ideal" per a un museu com el Reina Sofia, el MACBA o l'IVAM rondaria els deu anys. "Més (temps) em semblaria una mica excessiu i menys una mica curt", encara que no revela si optarà a la reelecció.

Els actes del 30 aniversari s'han obert amb dues exposicions: 1989. La fi del segle XX i Cas d'estudi: 1989. IVAM, per a tornar a relacionar "allò local amb allò global" des del procés de creació del museu a la data en què es va produir, que va coincidir amb esdeveniments tan històrics com la caiguda del mur de Berlín, les protestes en Tiananmén i la plaga de la sida. 

"Cal continuar aprofundint en tot el que puguem denominar art modern, però paral·lelament ampliar les nostres perspectives i la manera d'entendre la creació artística al que podíem denominar el museu del segle XXI", assenyala a EFE Cortés. Així mateix, insisteix en l'ampliació de l'IVAM amb un nou edifici que permeta avançar en aquestes noves perspectives: "No estem demanant res extraordinari", assevera en recordar que ho han fet altres museus, com ara el Reina Sofia i el MACBA.

També lamenta la "insuficient" partida per a l'IVAM en els Pressupostos estatals per a 2019 i considera que el ministre de Cultura "s'ha equivocat", encara que s'atribueix part de culpa: "Igual és que no hem sabut explicar bé la importància" del 30é aniversari.

next