Les Corts es posen d'acord per a reclamar "ajudes urgents" per als afectats pel temporal

Els sis grups parlamentaris firmen una proposició no de llei de tramitació urgent per a facilitar cases a les persones que han perdut els seus habitatges 
19 setembre 2019 10:52h
Les Corts Valencianes demanen al Consell i al govern espanyol que acceleren les ajudes als afectats. / CORTS

VALÈNCIA. Els sis grups polítics de les Corts han donat llum verda aquest dijous a una proposta d'urgència per a sol·licitar al govern espanyol i al Consell l'agilitació de la tramitació de les ajudes per als afectats per la gota freda de la setmana passada que va afectar especialment les comarques del Baix Segura i la Vall d'Albaida. Unes ajudes que especialment han d'anar adreçades a donar alternatives habitacionals "dignes" per a les famílies que hagen perdut les seues vivendes.

Tant els partits del govern del Botànic II –el PSPV, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida– com els de l'oposició –el PP, Ciutadans i Vox– han donat suport per unanimitat aquesta proposició no de llei (PNL) de tramitació immediata per a urgir a l'aplicació d'"actuacions especials" a l'espera d'avaluar l'impacte final del temporal. Un impacte que la Generalitat, de moment, ha xifrat en almenys 1.500 milions d'euros.

El parlament valencià mostra, així mateix, les seues condolences pels morts i la seua solidaritat amb tots els afectats; a més, agraeix la col·laboració ciutadana i l'"ardu" treball de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Per a reparar els danys, les Corts insten les administracions públiques a aplicar la "màxima celeritat" en la declaració de la zona catastròfica, segons consta en la resolució que ha llegit el president del Parlament, Enric Morera, a l'inici de la sessió d'aquest dijous.

Els grups urgeixen el Consell i el govern estatal a determinar i quantificar "al més prompte possible" l'abast real dels danys i a aplicar mesures sobre la base de la Llei 17/2015 del Sistema Nacional de Protecció Civil, al costat d'altres iniciatives excepcionals en els índexs de rendiment de les explotacions agràries i en el pagament de les assegurances.

La PNL també sol·licita habilitar els recursos necessaris per a les infraestructures viàries o ferroviàries danyades; facilitar suport als ajuntaments i veïnat en la tramitació d'assegurances i ajudes, i crear una comissió de coordinació que treballe per a revertir les causes del canvi climàtic.

En la resolució, les Corts recorden que el pronòstic previ de la DANA va obligar a aplicar "per primera vegada" un avís d'alerta roja per fenòmens meteorològics d'un risc excepcional.

El temporal va provocar diverses víctimes mortals; rescats; evacuacions; accessos tallats en localitats com Oriola i moltes altres del Baix Segura; la suspensió d'activitats escolars; el tall de carreteres i vies de tren; desallotjaments; desbordament de rius com el Segura i el Clariano, i carrers i terres de cultiu inundades.

next