Les Corts aproven per unanimitat la llei d'estructures agràries que intentarà rendibilitzar el treball al camp

L'objectiu principal de la norma és fer les explotacions més rendibles i ajudar a la incorporació dels joves al camp
13 febrer 2019 13:35h
La llei pretén garantir l'obtenció de rendes agràries suficients que asseguren unes òptimes condicions de vida als agricultors. / EFE 

VALÈNCIA. El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres per unanimitat la llei d'estructures agràries, que busca aconseguir que les explotacions siguen "més viables" i que recull la creació d'una Xarxa de Terres per a mobilitzar parcel·les i facilitar el seu ús i aprofitament a qualsevol persona física, jurídica, pública o privada. 

L'objectiu d'aquesta norma és millorar les estructures agràries per a "garantir la viabilitat econòmica, social i ambiental de les explotacions i l'obtenció de rendes agràries suficients que asseguren unes òptimes condicions de vida als seus titulars". 

Entre les seues novetats es troben la creació de la figura de l'agent dinamitzador com a persona que impulsarà tècnicament la gestió del territori; la definició del sòl agrícola infrautilitzat, i la creació d'una Xarxa de Terres i d'una figura de la Iniciativa de Gestió Comuna (IGC). 

Durant el debat parlamentari, Beatriu Gascó, de Podem, ha defensat que es tracta d'una norma "molt necessària", que "obri moltes esperances" per al sector i que "ajudarà a donar resposta a les dificultats del camp valencià". "Esperem que aquesta llei contribuïsca a ajudar a la situació terrible dels agricultors", ha subratllat i ha demanat "valentia" als grups per a "continuar treballant junts, perquè amb aquesta llei es fa un pas endavant però queda molt per fer". 

Emigdio Tormo, de Ciutadans, ha reclamat al Consell que fins a l'arribada d'aquesta norma no s'havia donat "futur" al camp valencià "ni esperança als agricultors", que viuen una situació "lamentable". Al seu judici, es tracta d'una llei molt tècnica però que "deixa patent" que "quan hi ha voluntat, diàleg i el terreny de joc és el mateix, no hi ha dubte que s'aconsegueixen acords i hi ha fruits com aquesta llei".

No obstant això, ha lamentat que, atesa la seua aprovació a dos mesos de final de la legislatura, "no donarà temps per a comprovar els resultats d'aquesta llei", per la qual cosa serà "el futur el que dirà si serà un bàlsam per al camp valencià i si millora les seues condicions de vida". "Estem disposats a continuar treballant per l'agricultura valenciana defensant els homes i dones del camp i denunciant la situacions que no ens agradaven per la falta de gestió", ha remarcat.

Afavorir l'accés a joves

Graciela Ferrer de Compromís ha apuntat que aquesta llei dona resposta als problemes que té el camp valencià, com són la fragmentació de les parcel·les, la falta de cultura de gestió en comú i la manca de mobilitat de terres , ja que evita "l'abandobament del camp; revitalitza i fa viables les explotacions; permet que els agricultors visquen dignament del seu treball, i afavoreix l'accés a la terra a les persones joves". 

En aquest sentit, ha destacat algunes de les mesures i eines que preveu el text, com ara els agents dinamitzats, que, segons ha assenyalat, permeten que es tracte d'una norma "efectiva i de llarg recorregut" que "donarà una espenta al sector agrari". 

Per part seua, el diputat del PSPV David Cerdà ha emfatitzat que es tracta d'una llei "útil, justa, nova, innovadora, terriblement garantista i plenament reformista" que millora la vida del sector. "Som els millors productors d'oli, arròs, cítrics, raïm de taula i fruita i verdures, i no volem renunciar al que sabem fer bé. Aquesta terra sap produir, exportar i donar menjar a la gent", ha reivindicat. 

En aquest punt, ha destacat que la llei és "terriblement garantista" perquè garanteix la "protecció del sentiment emocional i la propietat" i tanca "la tendència cap a l'especulació i la indefensió d'aquells que cuiden i protegeixen la seua terra". A més, ha comentat que "dona resposta a les 1.000 preguntes que s'han fet els agricultors en 150 anys d'història".

next