Les Corts commemoren amb una exposició els 600 anys de l'Arxiu del Regne de València

La mostra s'inaugura el 12 de setembre i es podrà visitar fins al desembre
6 setembre 2019 11:13h
Des del dia de la inauguració, totes les visites programades a les Corts passaran per l'exposició. També es podrà visitar amb motiu de les jornades de portes obertes que es faran pel 9 d'Octubre. / MARTORELL

VALÈNCIA. Les Corts inauguraran el dijous 12 de setembre al matí una exposició dedicada al 600é aniversari de la creació de l'Arxiu del Reial, que va evolucionar a l'Arxiu del Regne de València, i del Mestre Racional, l'actual Sindicatura de Comptes.

En paraules del president de les Corts, Enric Morera, "la història del nostre autogovern ve de lluny, com bé demostren els nostres Furs, les Corts forals i la creació per part d'eixes Corts de la Generalitat de l'Arxiu del Regne o del Mestre Racional". "Amb la democràcia hem recuperat eixes denominacions i hem de posar en valor tot allò que demostra el gran bagatge d'una nacionalitat històrica com la nostra, de tot allò de què ens hem de sentir ben orgullosos les valencianes i valencians", ha afegit Morera.

En la reunió de les Corts forals valencianes del 1419, celebrades al Palau Episcopal de València del 28 d'agost al 18 de setembre d'eixe any, es van prendre, entre d'altres, els acords de crear l'Arxiu reial de València i el Mestre Racional del Regne de València. De fet, l'Arxiu del Regne és la institució valenciana més veterana, perquè és l'única institució foral que mai va ser suprimida. No va passar igual amb el Mestre Racional, eliminat el 1707 i que es va recuperar ja amb la democràcia, l'any 1985, com a Sindicatura de Comptes.

Com que es tracta de "dues institucions importantíssimes" creades arran d'una reunió de les Corts forals, l'actual Mesa de les Corts va decidir realitzar una exposició de documents històrics i fotografies, que s'ha instal·lat en la sala dels Espills del Palau dels Borja i que romandrà fins al desembre.

Des del dia de la inauguració, totes les visites programades a les Corts passaran per l'exposició. També es podrà visitar amb motiu de les jornades de portes obertes que es faran pel 9 d'Octubre. A més, en la web de les Corts es facilitarà un correu electrònic per a demanar visitar-la i els serveis de protocol de la cambra organitzaran grups tancats en horaris de matí i de vesprada.

next