Les Corts condemnen els ventres de lloguer amb el vot en contra de Ciutadans i Vox

La formació de Toni Cantó considera una "vertadera aberració" la iniciativa i demanava que es regulara "el dret a la gestació per substitució en condicions de llibertat, dignitat i absència de lucre"
26 setembre 2019 17:00h
La proposta ha sigut presentada per Podem en tots els parlaments autonòmics de l'Estat. / INMA CABALLER, CORTS

VALÈNCIA. Les Corts Valencianes han mostrat aquest dijous la seua condemna a l'"explotació reproductiva i la instrumentalització de les dones mitjançant els ventres de lloguer", una proposta d'Unides Podem-Esquerra Unida que ha tirat endavant amb els vots del PSPV, Compromís, Podem i el PP, a pesar del rebuig de Ciutadans i Vox.

Aquesta proposició no de llei (PNL) de tramitació especial d'urgència, presentada per Podem en tots els parlaments de l'estat espanyol, advoca per "un parlament ferm en els drets de les dones i la infància". Amb l'aprovació de la proposta, les Corts condemnen, igual que el Parlament Europeu, la pràctica de la gestació per substitució com a "contrària a la dignitat humana de la dona", a més de considerar els ventres de lloguer "una pràctica de mercantilització de la capacitat reproductiva de les dones".

Sota aquest prisma, insten el Consell a dirigir-se al govern espanyol perquè mantinga la prohibició de la gestació subrogada, junt amb un marc comú regulador que prohibisca els contractes de gestació, mesures legals per a sancionar les agències que es dediquen a això i controls de donació d'òvuls.

Segons ha explicat la diputada Cristina Cabedo, també es busca "evitar que hi haja xiquets que se senten de segona categoria". "Com se sentirà un xiquet quan sàpia que és fruit d'una transacció o que ha de donar les gràcies per no haver nascut amb una discapacitat perquè si no hauria sigut descartat?", s'ha preguntat'.

Evitar eufemismes

Per part del Botànic, el PSPV dona suport a la iniciativa i aposta per evitar eufemismes: "Es juga amb el cos d'una dona i es paga per encàrrec una criatura, i punt", ha recalcat la diputada Rosa Mustafá, qui ha advertit que "es perverteix el feminisme" si es validen aquest tipus de pràctiques des de postures suposadament feministes.

"Aquesta serà la legislatura de la igualtat", ha proclamat la diputada de Compromís Mònica Álvaro, amb la meta de donar resposta a "una emergència feminista de primer ordre". Per contra, ha criticat la "reproducció a la carta", l'existència d'"agències que t'aconsegueixen un bebé en 11 mesos" i la visió de les dones com a "gallines".

Des de l'oposició, el PPCV ha justificat el seu suport en considerar que es tracta d'un assumpte "complex, ple de sensibilitats" i veu necessari "un debat assossegat amb el més ampli dels consensos". "La maternitat no és un dret", ha subratllat la diputada Elena Bastidas, qui ha rebutjat l'"esclavitud temporal" que suposen els ventres de lloguer i ha cridat a posar el focus jurídic sobre els menors.

Ciutadans veu "odi visceral"

Ciutadans, per part seua, titlla la proposta de "vertadera aberració" i exigeix modificar-la per a regular "el dret a la gestació per substitució en condicions de llibertat, dignitat i absència de lucre". "Deixen d'actuar com aquests procuradors de la dictadura que enviaven les dones a Londres", ha criticat el diputat Jesús Salmerón, per a retraure l'"odi visceral" de Podem a famílies que no responen als seus cànons.

Vox, en canvi, es comprometia a donar suport a la proposta si s'incloïen les seues peticions: agilitzar processos d'adopció, reduir traves i assegurar les garanties de la infància. "Es tracta d'una explotació de la dona, que passa a ser una incubadora, un mer recipient, i el xiquet un objecte de compravenda", ha lamentat la diputada Ángeles Criado, qui ha advocat per la "família natural, formada per un home i una dona". Finalment, Podem no ha acceptat les sol·licituds Vox perquè ha considerat que "exclou les famílies LGTBI".

next