Diari La Veu del País Valencià
Les Corts convaliden el decret sobre Uber y Cabify amb l’únic vot en contra de Ciutadans

VALÈNCIA. La diputació permanent de les Corts han convalidat aquest dimecres els tres decrets llei del Consell sobre policies locals, municipis en riscos financers i la regulació del lloguer dels vehicles amb conductor (VTC), que estableix l’obligació de contractar-los amb una antelació d’almenys 15 minuts i compta amb una moratòria de dos mesos per motius tècnics.

Els dos primers decrets llei han tirat avant amb els vots a favor del PSPV i Compromís i l’abstenció del PP, Podem i Ciutadans, mentre que el de les VTC ha aconseguit també el suport del PP i Podem i només Ciutadans ha votat en contra.

Pel que fa al decret dels VTC, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha justificat la urgència d’aquesta normativa davant la “distorsió” del mercat i el fet que els VTC “operen com a taxis”, però sense veure’s sotmesos a les restriccions que se’ls imposen a aquests, la qual cosa genera un escenari de “competència desigual”.

A més, ha subratllat que al País Valencià s’ha aconseguit donar una solució en un context “pacífic, cosa que no ha passat en altres comunitats”. En el torn a favor, la socialista Mercedes Caballero ha subratllat que les plataformes tecnològiques que operen a la regió han manifestat la seua intenció de mantindre el servei.

Per la seua banda, la diputada de Podem Beatriu Gascó ha assenyalat que encara que el decret “no compleix del tot la finalitat en desplaçar als ajuntaments algunes de les responsabilitats que correspondrien a la Generalitat”, la qual cosa planteja el risc que hi haja finalment una regulació “heterogènia i confusa”, o no s’ha utilitzat per a assegurar la ràtio 1/30, estan a favor davant la necessitat de posar ordre en el sector.

La portaveu adjunta de Compromís, Mireia Mollà, ha qüestionat que s’haja volgut plantejar el debat com “un enfrontament irreconciliable entre el sector del taxi i les VTC, entre diferents models de negoci”, perquè del que s’està parlant és del transport públic discrecional i el taxi té la seua activitat controlada, però els cotxes VTC no.

El popular Alfredo Castelló ha afirmat que voten a favor de la convalidació perquè aquest decret no modifica “absolutament res” respecte al que va promulgar el ministre de Foment, José Luis Ábalos, facultant les comunitats per a regular aquesta qüestió.

Per la seua part, la portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez, també ha criticat que puga haver-hi a Espanya 17 regulacions diferents i, fins i tot, una per municipi, una cosa “desgavellada i absolutament irresponsable”. Cs, ha indicat, aposta per un pla integral de mobilitat “des de la cooperació” de tots els sectors implicats i conscient que els VTC obliguen a canvis, però cal “possibilitar totes les opcions de negoci i no posar-li portes al camp”.

Fins a 240 milions per a rescatar municipis endeutats

La diputació permanent de les Corts ha convalidat aquest dimecres el decret llei per al rescat de municipis valencians amb dificultats financeres greus o en risc de despoblació, amb un màxim de 240 milions d’euros per al període 2019-2023 i la possibilitat que els ajuntaments puguen traspassar sòl o actius immobilitzats a la Generalitat, així com autoritzar nou endeutament.

La norma ha tirat avant en l’última sessió parlamentària abans del 28-A, amb els vots a favor del PSPV i Compromís (11 vots) i l’abstenció de Podem, PP i Ciutadans (12). La formació morada ha rebutjat sumar-se al suport dels altres dos grups del Botànic en entendre que es tracta d’un “pegat” i que no està justificada la seua urgència per ser un pla a cinc anys que depén de cada pressupost anual del Consell.

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha criticat així que el decret no estableix un mínim, per la qual cosa “no hi ha compromís legal i garanteix hui dia zero euros als municipis”. Ha denunciat que les mesures pretenen ajudar ajuntaments “escanyats en gran part per governs del PP i PSOE” i que es tracta d'”una promesa electoral” a dos dies de l’inici de la campanya.

En concret, el decret llei 3/2019 –aprovat el 22 de març pel ple del Consell– pretén garantir la igualtat d’accés als serveis públics en localitats amb dificultats financeres especials o que formen part de zones rurals amb “el problema cada vegada més amenaçador” de la despoblació, com ha exposat el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, que ha defensat la “urgència” de la seua aprovació perquè no es dilate en el temps la seua entrada en vigor.

Contractació de policies locals interins

Així mateix, la diputació permanent ha convalidat, amb els 11 vots a favor de PSPV i Compromís i les 12 abstencions de PP, Ciutadans i Podem, el decret llei del Consell pel qual es modifica la llei de coordinació de policies locals per a ampliar els supòsits en els quals es permet nomenar agents interins en ajuntaments de menys de 20.000 habitants, sense que l’única finalitat siga cobrir les vacants per jubilació anticipada.

Per a això, hauran de justificar que les vacants que es pretenen cobrir s’han inclòs en l’oferta pública d’ocupació corresponent i, a més, haver iniciat el procés per a la seua cobertura en propietat o haver sol·licitat a l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) l’encàrrec de gestió de la seua selecció. Els nomenaments cessaran el 31 de desembre del 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa