Les Corts demanen per unanimitat una campanya de promoció de la taronja valenciana per tot l'Estat

La proposta, feta per Ciutadans, ha sigut ben rebuda per tots els grups, tot i que els partits del govern l'han trobada "superficial"
27 novembre 2019 17:51h
Cantó creu necessari incentivar el consum de taronja valenciana. / CIUTADANS

VALÈNCIA (EP). El ple de les Corts ha reclamat aquest dimecres per unanimitat iniciar urgentment una campanya de promoció de la taronja valenciana d'àmbit estatal, encaminada al consum a les escoles, als joves i a la població en general, així com una estratègia de promoció internacional i altres mesures de suport al sector citrícola valencià.

La iniciativa de Ciutadans ha rebut el suport de tots els grups, que, encara que en algun cas han qualificat de "superficials" les mesures que planteja, han optat pel sí perquè "tota pedra fa paret".

El PPCV havia presentat una esmena demanant afegir altres reivindicacions, com ara aigua per als regants alacantins o assegurar els controls fitosanitaris als cítrics que arriben a la Unió Europea des de tercers països que no ha sigut acceptada per la formació taronja en considerar que distorsionava l'objectiu principal del text.

En concret, a més de les campanyes de promoció a l'Estat i l'estranger, impulsant la taronja valenciana com "un dels principals símbols del patrimoni de la regió", es demana a la Generalitat que tramite "com més prompte millor les ajudes de mínims proposades en l'ordre del passat mes de maig", una planificació de l'estructura varietal per a reduir costs i millorar preus, i que el govern [espanyol] demane a Brussel·les un pla específic de suport al sector "davant la dramàtica situació de preus, doblement colpejada per les recents inundacions després del pas de la DANA" .

Cantó ha explicat que, com a liberal, no és de boicots, sinó d'incentius, i per això creu necessari incentivar el consum de taronja valenciana i dedicar a això una partida en els pressuposts valencians.

El diputat del PP Miguel Barrachina ha destacat que ara Andalusia promociona la seua taronja en la ràdio i els diners dels contribuents "serviran per a promocionar-la i no acabaran en mans de narcotraficants o en prostíbuls". Per això, ha donat el vistiplau encara que ha plantejat altres mesures que, al seu judici, millorarien el text però que no han sigut acceptades, ja que, com ha indicat Cantó, "s'aparta" de l'esperit d'aquesta iniciativa.

"Tota pedra fa paret"

El socialista David Calvo ha afirmat que donen suport a aquesta iniciativa perquè "tota pedra fa paret" però ha recordat que ja es fa eixa promoció amb una partida habilitada per a això. Sobre aquest tema, Toni Cantó li ha preguntat si considera que poden traure pit per dedicar 50.000 euros per a eixa promoció.

Des de Compromís, Josep Nadal ha assenyalat que donen suport a aquesta proposició, que no és la que ells haurien presentat, "en nom de la unitat de tota la societat valenciana per a afrontar la situació tan trista del camp valencià", i ha aprofitat per a denunciar que "els agricultors valencians no tenen un Estat darrere que els defense" i que els tractats de lliure comerç situen la taronja "als peus dels cavalls".

Davant la seua defensa d'un lobby valencià a Brussel·les, Toni Cantó ha mostrat dubtes respecte a la seua utilitat, ja que si hi haguera 17 diferents, "perdrien força", per la qual cosa s'ha mostrat partidari d'englobar-los sota la marca Espanya. A més, ha indicat a Nadal que no ajuda a la venda de productes valencians "espantar empresaris".

La diputada d'Unides Podem Beatriu Gascó ha lamentat que aquesta proposta de Ciutadans apunta a "solucions superficials que no solucionen les causes estructurals" de la crisi citrícola, però ha donat el seu suport perquè "qualsevol mostra de suport és positiva".

Des de Vox, José Luis Aguirre ha apuntat que promocionar la taronja valenciana és "el mínim que s'hauria de fer", i ha advocat per un etiquetatge diferenciador i ha assegurat que Vox "defensarà en totes les institucions els interessos dels agricultors valencians". 

next