Lerma, Bueno, Fabra, Mulet i Argüeso són escollits senadors amb els vots en blanc d'Unides Podem i de Vox

Els cinc representants han rebut les credencials al final del ple per a poder-se acreditar davant la cambra alta estatal
26 juny 2019 11:49h
Aquesta sessió ha sigut la primera en què els membres del nou Consell han ocupat les butaques reservades per a l'executiu. / TWITTER CORTS VALENCIANES

VALÈNCIA. El ple de les Corts ha triat aquest dimecres els cinc senadors territorials per a aquesta legislatura: Joan Lerma i Josefina Bueno, pel PSPV-PSOE; Alberto Fabra, pel PPCV; Carles Mulet, per Compromís, i Emilio Argüeso, per Ciutadans.

L'elecció dels cinc senadors, amb els seus respectius suplents, s'ha dut a terme en una votació secreta mitjançant la introducció de paperetes en una urna i cada senador ha obtingut els vots equivalents al nombre de diputats del grup proponent.

Així, l'expresident de la Generalitat i senador des del 1995, Joan Lerma, i l'exdirectora general d'Universitat de la Generalitat Josefina Bueno han recaptat 27 vots. L'expresident de la Generalitat Alberto Fabra continuarà per segona legislatura consecutiva al Senat després d'haver recaptat 19 vots.

Carles Mulet tornarà a ser senador aquesta legislatura després d'haver reunit 16 vots, un menys dels que té Compromís a les Corts, ja que faltava la portaveu adjunta Mònica Àlvaro. Per la seua banda, l'exdiputat de Ciutadans Emilio Argüeso entra en la cambra alta després d'obtindre 17 vots, un menys dels escons que ocupa aquesta formació, perquè faltava Emigdio Tormo.

Segons l'escrutini de la votació, hi ha hagut també 18 vots en blanc, que equivalen als 8 d'Unides Podem i als 10 de Vox, que no han proposat cap candidat al Senat.

Els senadors territorials, que han seguit des de la tribuna de convidats el desenvolupament de la sessió plenària, han rebut al final del ple les credencials per a la seua acreditació davant la cambra alta.

L'elecció dels cinc senadors territorials s'ha produït 35 dies després de la constitució del Senat després de les eleccions generals del 28 d'abril. El fet que al País Valencià se celebraren eixe mateix dia les eleccions autonòmiques va impedir poder elegir a temps els cinc senadors valencians, ja que les Corts Valencianes es van constituir només cinc dies abans que les Corts Generals, i és necessari un ple específic com el d'aquest dimecres per a votar els senadors.

En la passada legislatura, les Corts van elegir sis senadors, però el descens de població ha suposat perdre'n un.

Davó i Montaner prometen com a diputats en substitució de Dalmau i Boix

A l'inici del ple d'aquest dimecres han promés com a diputats Naiara Davó, qui substitueix Rubén Martínez Dalmau i qui serà, a més, la nova portaveu d'Unides Podem, i Michel Montaner, qui entra al grup socialista després de la marxa d'Alfred Boix al segon escaló del Consell.

La nova parlamentària ha realitzat la promesa "per una terra on viure dignament", mentre que el diputat ha utilitzat la fórmula tradicional.

Els membres del nou Consell estrenen butaca

Aquesta sessió ha sigut la primera en què els membres del nou Consell han ocupat les butaques reservades per a l'executiu, amb les úniques absències de les conselleres Mireia Mollà i Carolina Pascual, que no són diputades.

També Vox ha ocupat el seu espai definitiu a l'hemicicle, a l'última fila de la part més a la dreta, després de l'acord assolit en l'última Junta de Síndics malgrat l'oposició del grup popular.

next