Les Corts estudien acurtar els terminis per a nomenar els Senadors perquè puguen prendre possessió a temps

La coincidència de les eleccions autonòmiques i generals deixa pocs dies per a la formació de grups parlamentaris i la designació dels polítics que representaran els valencians en la cambra alta
2 abril 2019 17:13h
Tots els grups parlamentaris confien que els nous diputats arriben a un acord que permeta nomenar els senadors a temps. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Els grups de les Corts estudien un nomenament exprés dels senadors territorials que corresponen al País Valencià per a arribar a temps a la constitució del Senat, per la coincidència de les eleccions generals i autonòmiques del 28 d'abril, i escurçar el termini a dos dies després de la constitució de la nova cambra valenciana el 16 de maig.

Tant els partits del govern del Botànic com els de l'oposició confien que els nous diputats que isquen després del 28 d'abril tinguen "voluntat política" per a arribar a un acord unànime que permeta acurtar el procediment i que els senadors valencians estiguen designats a temps.

Els cinc grups han escoltat aquest dimarts en la junta de síndics la postura del lletrat major de les Corts, Francisco J. Visiedo, que ha explicat que es tracta d'un procediment legal complex i que per a acurtar el termini és necessari l'acord unànime de tots.

Al País Valencià, el nomenament dels senadors va lligat a la legislatura autonòmica i una vegada dissoltes les Corts, queda dissolt el seu mandat. En aquesta ocasió, el parlament valencià es constituirà el 16 de maig i tindria fins al 21 de maig, quan es constitueix el Senat. Es tracta d'un breu període de temps perquè la llei exigeix que compareguen en comissió i se sotmeten a la votació en ple.

Els terminis habituals que es manegen per a aquesta designació provocarien que el Senat es constituïra sense els cinc senadors territorials valencians triats, un menys que l'última legislatura per la pèrdua de població.

Tècnicament possible

El síndic del PSPV, Manolo Mata, ha garantit en la roda de premsa després de la junta que els socialistes faran "tot el possible" per a escurçar els terminis, si bé depén dels grups que isquen després de les eleccions del 28 d'abril. Això sí, ha subratllat que "tècnicament seria possible, però fa falta voluntat de tots: és possible, i com és possible és probable, i si és probable tindrem senadors".

De Compromís, el portaveu, Fran Ferri, ha coincidit que "dependrà de la voluntat política" de la pròxima cambra d'arribar a un acord per a escurçar els terminis i "arribar a una decisió per damunt del reglament". "És una qüestió que no hem de resoldre nosaltres, som una junta de síndics pràcticament en funcions", ha recalcat: "Ho haurà de decidir la gent que vinga després, igual estem nosaltres o igual no".

Per part de Podem, el secretari general, Antonio Estañ, ha destacat que "si bé en la nova regulació s'eliminava el famós examen als senadors, sí que ha d'haver-hi una validesa burocràtica que depén que estiguen constituïts els grups. Ha advertit que això "podrà allargar-se fins al 28 de maig: ens temem que dependrà que hi haja consens o no en aqueix moment i podria suposar que el Senat ja estiga constituït i els nostres senadors no estiguen actius".

Terminis "diabòlics"

Per part de l'oposició, la secretària general del PPCV, Eva Ortiz, ha ressaltat que l'explicació del lletrat és "bastant raonable" davant uns terminis "diabòlics" per a complir el que diu la llei: "El 16 de maig es constituiria la cambra i, segons el reglament, hi ha huit dies hàbils perquè es puguen conformar els grups". Per això, ha alertat que "és materialment impossible arribar en el termini estipulat", si bé depén dels nous actors després de les eleccions del 28 d'abril.

I de Ciutadans, el portaveu adjunt, Juan Córdoba, ha posat l'accent que intentaran escurçar els terminis una vegada estiguen constituïdes les noves Corts i "sempre que hi haja un acord unànime de tots els grups", la qual cosa suposaria passar "de deu dies a 48 hores". "Si hi ha acord, es podrà aconseguir que els valencians tinguen representació al Senat en la pròxima legislatura", ha asseverat.

next