Les Corts modifiquen la llei de senadors per a assegurar la continuïtat en cas de coincidència electoral

La concomitància de les eleccions generals i autonòmiques el 28A va fer que el Senat es constituïra sense els representants designats pel parlament valencià
27 novembre 2019 12:15h
Fins ara, al País Valencià el nomenament dels senadors territorials va lligat a la legislatura autonòmica i, una vegada dissoltes les Corts, queda finalitzat el seu mandat. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA (EP). El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres per unanimitat i pel procediment de lectura única la modificació de la llei de designació dels senadors territorials. Entre altres qüestions, assegura la continuïtat en cas que, com ha ocorregut enguany, coincidisca la dissolució de totes dues cambres, ja que elimina les "distorsions" que es poden generar.

El text que estava vigent fins ara establia: "El mandat de les persones designades ho serà fins a la finalització de la legislatura de les Corts en la qual es va produir la designació. No obstant això, els senadors o les senadores en exercici continuaran en les seues funcions fins a la presa de possessió dels que hagen de substituir-los, excepte en cas que coincidisca la dissolució del Senat i de les Corts".

La reforma vol eliminar eixa última excepció, de manera que no es genere un buit com el produït enguany, quan la convocatòria de les generals i les autonòmiques per al 28 d'abril va fer que la cambra alta es constituïra, per qüestions de termini, sense els nous senadors territorials valencians nomenats per les Corts.

Precisa, així mateix, que el ple convocat per a la designació de senadors pel ple del parlament valencià s'haurà de produir en el termini de 30 dies següents al dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats i les Diputades. A més, la proposta explicita la supressió dels articles que el Tribunal Constitucional va anul·lar l'any 2017, relatius a la revocació de senadors, i també de les compareixences prèvies i l'avaluació de les persones proposades pels grups.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next