Les Corts rebutgen retornar els pressuposts al Consell com demanaven PP, Ciutadans i Vox

L'oposició considera que els comptes són "irresponsables" i els partits del govern defensen que són els cinquens que presenta el Botànic "en temps i forma"
15 novembre 2019 14:09h
Els pressuposts prossegueixen la seua tramitació i els grups podran presentar fins al 26 de novembre les esmenes parcials. / CORTS VALENCIANES / INMA CABALLER

VALÈNCIA (EP). El ple de les Corts ha rebutjat aquest divendres retornar el projecte de Llei de Pressuposts de la Generalitat per a 2020, com demanaven PP, Ciutadans i Vox en les seues respectives esmenes a la totalitat a uns comptes "ficticis i irreals". Els tres partits del Botànic II les han rebutjades i han defensat el realisme i el caràcter social d'aquestes.

Així, els pressuposts prossegueixen la seua tramitació i els grups podran presentar fins al 26 de novembre les esmenes parcials. La quantia global de despesa queda fixada, tal com la va establir el Consell, en 23.021,9 milions d'euros, dels quals 16.970 milions són per a despesa no financera.

A l'inici de la sessió, el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha demanat el vot a favor d'aquests pressuposts, els cinquens "dins del termini i en la forma escaient" del Botànic, "en un exercici de responsabilitat i autogovern". "Són responsables, rigorosos i reivindicatius i han sigut elaborats amb l'esforç conjunt de tot el Consell", ha subratllat, i són uns comptes "realistes, que tenen en compte la revisió del quadre macroeconòmic", amb números "avalats per l'Airef".

Des del PPCV, el diputat Rubén Ibáñez ha advertit que aquest pressupost "no dibuixa un projecte de comunitat ni dissenya una vida millor per als valencians, sinó que traça les línies que condueixen a crisi, atur i ruïna". Al seu judici, està "al servei de tres partits i només facilita la vida als qui viuen del govern".

El socialista José Muñoz s'ha encarregat de la rèplica i ha defensat que aquests pressuposts "són bons per a les persones, no per a aquells als quals representa el PP", que "només ajuda a una elit". "Són els pressupostos que necessiten els valencians que més necessiten pressupostos", ha insistit.

Per part seua, la diputada de Vox Llanos Massó ha justificat la seua esmena en el fet que no volen "participar en aquesta farsa", ja que són uns pressupostos fets "a correcuita, uns dies abans de la campanya, per a tapar les diferències que existeixen en el si del govern i que quasi per 50 milions dinamiten el Botànic".

En aquest cas li ha fet la rèplica Naiara Davó, d'Unides Podem, qui ha defensat que són uns comptes "reals", que suposen "un augment de la despesa social, un pas avant, consoliden la defensa de la gent i serveixen per a continuar avançant". "La seua esmena no es basa en fets, sinó en prejudicis ideològics", ha advertit, lamentant que "insulten" els valencians en defensar un canvi de model "del subsidi a la productivitat".

L'última esmena debatuda ha sigut la de Ciutadans, la diputada dels quals, Ruth Merino, ha assenyalat que els pressuposts són "irresponsables, imprudents i inversemblants" i si s'hagueren fet en una empresa privada l'encarregat de fer-los hauria sigut "acomiadat de forma fulminant".

En la seua rèplica, Aitana Mas (Compromís) ha criticat els arguments de Ciutadans per a rebutjar els comptes i alertar sobre el deute, que ha indicat que "prové en gran manera" de l'"incompliment" estatal. A més, ha assenyalat que si equiparar la despesa social a la mitjana estatal és una irresponsabilitat, llavors són irresponsables.

next