Les Corts i la Unió de Periodistes reflexionen en una jornada sobre el tractament de les violències masclistes

El programa comptarà amb un seguit de conferències de la mà de reconegudes expertes, periodistes i activistes feministes
8 febrer 2019 13:26h
 L'objectiu d'aquesta iniciativa és "crear un espai de reflexió col∙lectiva sobre el tractament informatiu de les violències masclistes i impulsar un pacte per la igualtat de gènere". Imatge d'arxiu. / DANIEL GARCÍA-SALA

Les Corts Valencianes, a través de la Comissió de polítiques d'igualtat de gènere i del col∙lectiu LGTBI, amb la col·laboració de la Unió de Periodistes Valencians, han organitzat la jornada 'Violències masclistes, feminisme i comunicació', emmarcada en el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, que tindrà lloc el pròxim 12 de febrer a la Sala Vinatea de les Corts, a la ciutat de València.

L'objectiu d'aquesta iniciativa, on participen reconegudes expertes, periodistes i activistes feministes, com ara Joana Gallego Ayala, Irantzu Varela, Remei Blasco Cháfer i Judith Prat, entre d'altres, és "crear un espai de reflexió col∙lectiva sobre el tractament informatiu de les violències masclistes i impulsar un pacte per la igualtat de gènere, els drets LGTBI i contra les violències masclistes mitjançant el compromís de tots els agents socials que hi participen: organitzacions polítiques, mitjans de comunicació, professionals, universitats i ciutadania", afirmen els organitzadors en un comunicat.

L'activitat, oberta a professionals, estudiants i activistes socials, en la qual s'han inscrit un centenar de persones, està coordinada per la vicepresidenta primera de les Corts, Carmen Martínez Ramírez, qui ha manifestat la importància d'"analitzar i transformar els discursos mediàtics que deformen la realitat de la violència contra les dones i reforcen la desigualtat de gènere". Des de la Unió de Periodistes Valencians afegeixen que l’activitat presentarà nous enfocaments, experiències i recursos, a més de fer aportacions de millora.

L’origen d’aquesta proposta parteix de l'Informe sobre Violències Masclistes a la Comunitat Valenciana, aprovat per la Comissió de Polítiques d’Igualtat de Gènere i del Col∙lectiu LGTBI el juliol de 2017 i incorporat al Pacte, que conté un llistat amb 181 mesures per la igualtat de gènere, entre les quals figura la convocatòria des de les Corts del primer fòrum dels mitjans de comunicació per la igualtat de gènere, els drets LGTBI i contra les violències masclistes.

El programa comptarà amb un seguit de conferències 

La Jornada començarà amb l'acte d'inauguració a càrrec de la vicepresidenta primera de les Corts Valencianes, Carmen Martínez Ramírez, i la presidenta de la Comissió de polítiques d'igualtat de gènere i del col∙lectiu LGTBI, Llum Quiñonero Hernández. A continuació, tindrà lloc la conferència inaugural Cap a un nou model de comunicació feminista: reptes i possibilitats, de la directora de l'Observatori per a la Igualtat de la UAB i experta en comunicació i gènere, Joana Gallego Ayala.

El programa continuarà amb la taula redona Cap a la mirada violeta: nous enfocaments i experiències, moderada per Violeta Tena Barreda, vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians, i en la qual participaran les periodistes Ana Requena Aguilar (eldiario.es), Irantzu Varela (Pikara Magazine), Remei Blasco Cháfer (NTC À Punt) i Julia Ruiz Martínez (Levante-EMV).

A la vesprada, l'activitat prosseguirà amb la taula redona Objectiu xarxes: el feminisme a través de la imatge i de les xarxes socials, amb la participació de la fotoperiodista Judith Prat i de la comunicadora audiovisual María Pardo García, amb la moderació de la fotoperiodista Eva Mañez.

La programació acabarà amb la taula redona Violència masclista i mitjans de comunicació, moderada per la periodista i autora del manual Notícies amb llaç blanc Emilia Bolinches Ribera, i hi intervindran el sociòleg i criminòleg Pau Crespo Donet, la periodista Magda Bandera (La Marea) i les periodistes Anna Gimeno Berbegal i Remei Castelló Belda, autores del Manual d’estil per al tractament de la violència masclista i el llenguatge inclusiu en els mitjans de comunicació, editat per la Unió de Periodistes.

next