La creadora Iris Serrano decora amb el seu 'artivisme' els paritoris de l'Hospital General de València

L'artista ha afirmat que "a qui no estiga donant a llum aquests detalls li poden semblar menors, però són importants"
9 setembre 2019 17:10h
Aquesta iniciativa és una proposta de la supervisora de Paritori, Raquel Hervás, per a decorar les tres habitacions destinades a dilatació i part, i ha comptat amb la col·laboració altruista de la pintora, fotògrafa i il·lustradora Iris Serrano. / HOSPITAL GENERAL DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. L'Hospital General Universitari de València ha apostat per l'art urbà per a decorar algunes de les seues dependències amb murals realitzats per artistes valencians. Si fa uns dies es decoraven els passadissos subterranis que connecten el pavelló B i el pavelló matern infantil, ara s'han començat a decorar els paritoris.

Aquesta iniciativa és una proposta de la supervisora de Paritori, Raquel Hervás, per a decorar les tres habitacions destinades a dilatació i part, i ha comptat amb la col·laboració altruista de la pintora, fotògrafa i il·lustradora Iris Serrano.

Filla d'escultor, Iris Serrano va estudiar fotografia i prompte es va dedicar a la pintura i al muralisme 'artivisme', que l'ha portat a viatjar a diferents llocs –com ara Palestina, Chiapas, el Sàhara i camps de refugiats– per a contribuir al fet que l'art siga una eina de transformació.

També ha pintat grans murals a València, alguns d'ells contra la violència masclista per al festival Igualment Fest. "Pinte només dones i he treballat en diversos esdeveniments i festivals feministes. Quasi sempre pinte sobre temes que tinguen a veure amb causes socials amb les quals jo estic compromesa", ha explicat en un comunicat l'artista, que també està molt compromesa amb el part respectuós.

Per aquest motiu, quan Raquel Hervás es va enamorar d'un dels seus murals, en el qual apareix una mare alletant al seu bebé, sota el lema de 'Mares rebels, filles lliures', es va posar en contacte amb ella, que de seguida va acceptar la seua proposta de decorar els paritoris de l'Hospital General de València.

"Aquests detalls poden semblar menors, però són importants"

"Vaig donar a llum en aquest hospital fa ja anys i en aquells dies no em va agradar l'estètica que tenia. Jo no estava malalta, venia a parir. Venia contenta i crec que en aquests llocs s'ha de cuidar l'ambientació, que el lloc siga amable. A qui no estiga donant a llum aquests detalls li poden semblar menors, però són importants", ha afegit Serrano.

Per aquest motiu, ha decidit pintar els tres murals de forma gratuïta. "Em sembla que és qualitat sanitària que hi haja càrrecs de responsabilitat amb el nivell de sensibilitat que té la supervisora d'aquest hospital, que intenta cuidar tots els detalls perquè aquest bebé vinga en un lloc bonic i la mamà estiga vivint aquesta experiència en un ambient millor", ha conclòs.

next