La 'cremà' de les falles deixa més de 2.400 tones de cendra

En la setmana fallera s'han arreplegat 300 tones de paper i cartró, 240 d'envasos i 355 de vidre 
20 març 2019 12:30h
Les cendres arreplegades augmenten un 11,5% respecte a l'any passat. Imatge d'arxiu. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

VALÈNCIA. Després de la cremà de les falles, la ciutat de València fa balanç de les festes de la ciutat. Les flames que van consumir els monuments han deixat 2.446 tones de cendres, la qual cosa suposa un increment de l'11,5% respecte a l'any passat en l'arreplegada d'aquestes restes.

Així ho ha exposat aquest dimecres la regidora delegada de Gestió de Residus Sòlids de l'Ajuntament de València, Pilar Soriano, qui ha indicat que s'ha acomplit amb l'objectiu d'arreplegar totes les cendres abans de les 8 hores del matí. En el dispositiu de neteja de la Cremà han participat 300 unitats mecàniques i 600 treballadors, repartits en 34 equips amb pales, camions banyera, escombradores i cisternes.  

Soriano també ha donat les xifres de l'arreplegada de residus durant la setmana fallera, en què ha destacat la disminució en quasi un 2% en la producció del contenidor gris, el corresponent a les restes no incloses en els contenidors de reciclatge. Pel que fa a la recollida selectiva, s'ha incrementat en totes les categories, a excepció del contenidor verd del vidre. 

Així, del 12 al 20 de març s'han recollit 307,58 tones de paper i cartró, un 14,56% més que en les falles passades; 242,32 tones d'envasos, un 25,14% més; 193,56 tones de béns i trastos, un 15,39% més, i 355,70 tones de vidres, el que implica un 6,31% menys que en les Falles del 2018. 

A més, les papereres que va incorporar l'any passat el consistori de València per a la recollida selectiva d'envasos han permés recollir 6.575 quilograms de residus, un 38,13% més. En la campanya de reciclatge llançada per l'Ajuntament a la plaça durant les mascletaes han participat 7.500 persones, un 9% més que en les festes josefines de l'any passat.

Soriano ha agraït "la gran col·laboració per part de les comissions falleres en la neteja viària", sobretot, divendres i dissabte, els dies de major afluència de persones, amb quasi un milió de visitants. Així mateix, la regidora ha fet una crida a la ciutadania i als visitants per a complir les normes mínimes de civisme a l'hora de compartir l'espai públic. 

68 inspeccions i 31 contenidors

Al respecte, Soriano ha recordat que les comissions falleres "han de tindre en perfecte estat l'espai públic" quan organitzen una revetlla i que, "quan s'ocupe l'espai públic, s'han de complir les normes". 

En eixe sentit, la regidora ha dit que s'han fet 68 inspeccions des de la seua àrea i s'han efectuat sis advertències verbals o recomanacions perquè "alguns mitjans eren insuficients a causa del volum de treball". Aquestes sis comissions falleres "van millorar a l'endemà el seu servei de neteja", ha assenyalat Soriano. 

Així mateix, Soriano ha apuntat que durant la setmana de Falles almenys 31 contenidors han sigut cremats i que s'està fent recompte de les papereres danyades. 

Abonament d'EMT per a Falles

D'altra banda, la ciutadania també ha optat a utilitzar el transport sostenible, com ara l'autobús o el metro. Des de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València afirmen que el nou abonament de l'entitat per a Falles ha rebut un total de 16.695 validacions. Els dies que més s'ha utilitzat aquesta nova forma de pagament han sigut dissabte i diumenge. 

Del 15 al 19 de març, l'EMT ha tingut un total d'1.248.701 usuaris, la qual cosa suposa un increment de poc més de 5.000 validacions respecte al mateix període de l'any passat, un 0,5% més. Des de l'empresa s'han valorat aquestes xifres com a "bones", ja que "el calendari penalitza, en ser dilluns un dia laborable".

Així, comprant les dades totals del mes de març, de l'1 al 19 de març hi ha hagut un total de 5.229.713, un 1,6% més que el mateix període de l'any passat. Pel que fa a l'atenció, l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania ha atés 9.225 consultes (un 10% més que l'any passat), sobretot en telefonades. A més, durant l'ofrena el servei d'autobusos de la ciutat no va presentar modificacions en el seu recorregut.

next