La Crida pel Finançament exigeix als partits que aborden el problema de l'infrafinançament en els seus programes electorals

L'organització considera que cal més pressió i anima la societat a mobilitzar-se
20 febrer 2019 13:31h
Durant l'acte han entregat al delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, un manifest que reclama al govern espanyol "obrir un vertader procés de negociació". / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. La Crida pel Finançament ha fet aquest dimecres una crida a tots els partits polítics perquè proposen una solució al "problema de l'infrafinançament, el deute odiós i l'espoli" al País Valencià en els seus programes electorals amb "voluntat de superació i d'exigir a l'Estat i als diferents governs una solució en menor temps possible". Al seu entendre, és una qüestió de "voluntat; no hi ha cap excusa perquè no siga un problema a atendre en qualsevol moment i la campanya electoral és un moment tan bo com qualsevol altre".

Així ho ha manifestat Antonio Infante, integrant de la Crida pel Finançament –plataforma que agrupa diverses entitats socials, sindicals i polítiques–, durant una concentració davant la seu de la Delegació del Govern.

Durant l'acte, han entregat al delegat del govern, Juan Carlos Fulgencio, un manifest que reclama al govern espanyol "obrir un vertader procés de negociació" per a condonar el deute històric valencià, augmentar les inversions i avançar en una "sobirania econòmica i fiscal per a millorar la vida dels valencians i valencianes". Així, demanen al govern espanyol que pose "data i termini" per a donar una solució a l'"espoliació col·lectiva" que pateix la societat valenciana.

Infante ha assenyalat que "les campanyes electorals han de servir perquè els agents polítics oferisquen programes de solucions als problemes de la ciutadania" i aquest és "molt greu", ha advertit, al mateix temps que ha assenyalat que ha de resoldre's "de manera àmplia, generosa, amb visió històrica i pensant en el present i futur". Per aquest motiu, ha demanat a totes les formacions polítiques que reclamaran el vot que "tinguen ben present que no pot haver-hi una política normalitzada si no se soluciona el problema que patim estructuralment".

Així mateix, pocs mesos abans de les eleccions generals, autonòmiques, municipals i europees, Infante creu que "cal que la societat valenciana done la seua opinió. La vida política porta un ritme però el de les necessitats socials, econòmiques i vitals de la societat valenciana és un altre".

Calendari d'accions

La Crida pel Finançament, ha recordat, va ser la primera entitat col·lectiva que va convocar la ciutadania al carrer, el 10 de juny del 2017 i mesos més tard en una àmplia mobilització el 18 de novembre, "però no és suficient amb això". La "via de negociació en despatxos i institucions dels diferents governs de l'Estat no dona resposta", ha lamentat, per la qual cosa creu que és necessari "incrementar la pressió social al carrer, elevar el nivell de crítica" per a posar el tema de l'infrafinançament del deute odiós i de l'espoli" damunt de la taula.

En aquest sentit, ha avançat que en uns dies es reuniran les forces que conformen la Crida pel Finançament per a dibuixar un "calendari d'accions" a la societat valenciana. La plataforma crida a "la mobilització social però no solament en una data concreta". Al seu entendre és necessari "elevar el grau de mobilització del conjunt de la ciutadania"; en cas contrari, "la resposta que vindrà de Madrid no serà la que necessitem com a poble", adverteix.

Per a això, Infante advoca per "continuar socialitzant com és el problema". "No tothom és conscient de la llosa que cau sobre nosaltres quan tenim més del doble del volum que representen els Pressupostos de la Generalitat en deute acumulat i això implica transvasament de rendes col·lectives cap a ministeris, banca i Madrid, que no repercuteixen positivament en la qualitat de vida i treball de la nostra gent", ha lamentat.

111 anys d'"empobriment"

Segons Infante, la immensa majoria de la societat no coneix que si el País Valencià genera un PIB superior a 100.000 milions d'euros, d'eixos diners "6.000 són euros que marxen fora i que no tornen ni com a inversió ni com a prestacions".

En aquest sentit, ha assenyalat que "des que va nàixer el sistema autonòmic de les competències delegades en les autonomies, en la Comunitat Valenciana no han estat mai cobertes per la inversió que havia d'arribar de l'Estat, i s'ha cobert aquest dèficit de finançament públic mitjançant préstecs, primer amb la banca i després amb el FLA –Fons de Liquiditat Autonòmica–. Aquestos préstecs han generat hui dia un deute de més de 46.000 milions d'euros que cal amortitzar amb interessos, la qual cosa suposa que, de cada quatre euros de pressupost de la Generalitat, un ha d'anar per a amortitzar els préstecs".

Repassant algunes dades, Infante ha fet referència a un informe del 2015 de la Fundació del BBVA i de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques que assenyala que des del 1900 fins al 2011, mentre el País Valencià representa prop de l'11% de la població de l'estat espanyol, la inversió ha sigut del 7,19% en aquestos 111 anys i encara continua.

"Aquesta situació afecta la pobresa del nostre poble i si el conjunt de la societat valenciana no alça la veu amb energia al carrer, està condemnant les generacions presents i futures a un procés d'empobriment galopant que dificultarà molt la qualitat de vida de la nostra veu", ha advertit.

next