La crisi del Rialto es cola a les Corts: Compromís retreu al PSPV que intente "desgastar" el seu soci a València

Unides Podem i Compromís han votat contra la proposta de Ciutadans de crear una comissió que investigue un possible conflicte d'interessos arran les accions de Puig en mitjans de comunicació
17 octubre 2019 14:12h
Compromís ha retret al PSPV que s'al·lie amb la dreta a València. / KAI FÖRSTERLING, EFE

VALÈNCIA. La "crisi de govern sense precedents" –en paraules de Compromís– que s'ha obert a l'Ajuntament de València s'ha colat al ple de les Corts d'aquest dijous. La diputada de Compromís Mònica Álvaro ha afirmat que el seu partit no "s'alinearà amb la dreta per a tractar de desgastar un soci de govern, tal com ha fet el PSPV". Ho ha dit durant el debat sobre la iniciativa de Ciutadans per a crear una comissió que investigue el possible conflicte d'interessos del president Puig en relació amb la polèmica operació de l'IVF que afectava les seues accions empresarials en el diari Mediterráneo. 

Finalment, tal com havien assegurat que ho farien, Compromís ha votat junt amb Unides Podem i el PSPV en contra de crear la comissió i la proposta ha sigut rebutjada. Álvaro s'ha justificat en el fet que "a dia de hui" no tenen "elements que justifiquen la comissió", però ha advertit al seu soci de govern que podrien rectificar "si en el futur hi haguera qualsevol cosa de la qual sospitar". 

Mentre el debat es desenvolupava, gran part de la bancada de Compromís ha estat absent. Els diputats tan sols han decidit entrar tots alhora quan ha arribat el moment de votar, just després de les advertències que Álvaro ha llançat als socialistes. L'escena dona compte del profund malestar que existeix al si de la coalició valencianista a causa de la decisió presa pels socialistes al ple municipal de València, que es van alinear amb la dreta per a impedir que el regidor de mobilitat, Giuseppe Grezzi, estiguera present durant la comissió de treball sobre el frau de quatre milions d'euros en l'Empresa Municipal de Transports (EMT)

Per la seua banda, Unides Podem ha justificat el seu vot en contra en el fet que el director de l'IVF, Manuel Illueca, ja va explicar els detalls de l'operació en seu parlamentària. A més, el diputat Ferran Martínez ha insistit que ja existeix una oficina de control de conflictes d'interessos i que el cas de Puig no entra en contradicció ni amb les seues directrius ni amb la llei d'incompatibilitats. Ara bé, sí que s'ha mostrat disposat a donar suport a una eventual comissió que investigue "la xarxa de relacions creuades entre partits, institucions i mitjans de comunicació", un tema en el qual pensa que "cal posar la lupa".

Ciutadans ha aprofitat el tancament de files de Compromís i Unides Podem amb el PSPV per a recriminar-los la seua "complicitat" en un cas que, segons ha defensat el diputat Vicent Fernández, no hagueren dubtat a investigar a fons si haguera afectat un president del PPCV. Malgrat tot, els partits del Botànic han acabat rebutjant la proposta –que ha rebut el suport del PPCV i Vox– en entendre que el partit de Cantó pretenia obtindre un "rèdit partidista", però que en el fons no hi havia cap irregularitat a investigar. 

Mentrestant, Puig acudeix a un acte de Mediterráneo

Es dona la circumstància que, mentre tot açò passava, el president Ximo Puig ja havia abandonat les Corts –es trobava en elles a primera hora del matí per a la sessió de control– per a acudir a un acte a Castelló. L'acte sobre "els reptes de futur en la gestió de l'aigua" estava organitzat pel diari Mediterráneo –on Puig té les accions per les quals se'l volia investigar– i per Fecsa. De fet, Puig no ha evitat la foto amb el president d'aquesta última, Enrique Gimeno, que va ser condemnat l'any passat a una multa econòmica per haver reconegut finançar irregularment al Partit Popular en el marc de la trama Gürtel. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next