Crit Teatre reivindica sobre l'escenari que Ausiàs March és més que el nom d'una avinguda

La companyia valenciana defensa fer teatre partint dels fonaments culturals propis per a aconseguir ser universals, tal com fan "altres estats normalitzats"
31 març 2019 06:00h
'L'increïble assassinat d'Ausiàs March' es pot veure fins al 16 d'abril a la sala Russafa, a València. / MIGUEL LORENZO

VALÈNCIA. Hi ha a València un Mercat de Rojas Clemente, però, se sap qui era la persona que dona nom al complex o és només la denominació d'una zona de compres? La pregunta la va llançar fa mesos el director del Museu Valencià de la Il·lustració (MuVIM) Rafael Company mentre anunciava el conveni entre el MuVIM i l'Ajuntament de Titaigües per a recuperar el llegat del botànic il·lustrat.

Si el valencià Simon de Rojas Clemente és hui el nom d'un Mercat, tal com denunciava Company, el reduccionisme és més acusat si el personatge és més antic en el temps. És el que passa amb Ausiàs March. El poeta medieval dona nom a una avinguda a València, a centres educatius i culturals, a col·legis majors i a carrers del País Valencià, però, qui és o què va fer? "Tenim la percepció que no està suficientment recuperat i valorat", assenyala Daniel Tormo, autor junt amb Anna Marí –que n'és la directora– de la darrera producció de la companyia Crit Teatre: L'increïble assassinat d'Ausiàs March, un thriller amb moments de musical sobre la vida del cavaller que es pot veure fins al 16 d'abril a la sala Russafa.

Ausiàs March, tot i això, ara s'estudia a les escoles, però, més enllà de l'àmbit educatiu "la majoria de gent del País Valencià pensa que és una avinguda". Un nom més en l'índex de carrers de la ciutat. La desconeixença, assegura el dramaturg, no ocorre amb Shakespeare, Dante, Lope de Vega o Molière. "Tothom sap que són escriptors encara que no els hagen llegit", un detall que no ocorre amb el poeta valencià; en aquest sentit, "pensem que se l'ha assassinat", lamenta Tormo.

"Li devíem un espectacle a Ausiàs March perquè en la resta d'estats normals, amb literatures més normalitzades, s'han fet espectacles sobre Lope de Vega, Dante, Shakespeare", diu el dramaturg. / MIGUEL LORENZO

Mort el cavaller de Beniarjó (la Safor) i soterrat a la Catedral de València, Crit Teatre ix al rescat d'Ausiàs March del nomenclàtor. "Se l'ha de reviure", reivindica el dramaturg de la companyia valenciana que duu una dècada treballant amb adaptacions dels clàssics. Després de pujar als escenaris el Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell;  L'Espill, de Jaume Roig, i Quatre-cents!, on Alfons el Magnànim convoca un grup d'escriptors al seu retorn a València, "pensàvem que li devíem un espectacle a Ausiàs March perquè en la resta d'estats normals, amb literatures més normalitzades, s'han fet espectacles sobre Lope de Vega, Dante, Shakespeare", explica Daniel Tormo, sobre L'increïble assassinat d'Ausiàs March, un espectacle que posa l'accent en la vida del poeta més enllà de la seua obra.

"Un home molt medieval molt contradictori"

L'increïble assassinat d'Ausiàs March parteix dels últims quatre mesos de vida del poeta. "Era un home molt medieval", destaca Tormo, un fet que "el feia difícil de dur al dia de hui i que, alhora, fora interessant". La dramatúrgia havia de fer d'una persona del segle XV un personatge que desperte l'interés en el present.

El dramaturg destaca les dicotomies de March com el ganxo per a recobrir la seua vida d'interés actual. Tenia "una caterva de contradiccions" i aquestes "són interessants per a crear un personatge teatral". Així, és un poeta creient però pecador. Contemplar el dogma religiós sense rigor li planteja dubtes post mortem: "No sap si se salvarà o no", apunta Tormo, perquè conviu amb la dualitat de "ser molt correcte i catòlic però tractar de mala manera els vassalls". El de Beniarjó té una personalitat amb "obscuritats". "Les cartes de la reina Maria de Castella alerten del fet que March era un pou de perversió", escriu la monarca tal com recorda el també actor de Crit Teatre.

Tormo sosté que March era una home "molt medieval" ple de "contradiccions" que el converteixen en un "personatge riquíssim". / MIGUEL LORENZO

Sexe, baralles i guerra, d'Ausiàs March "coneixem un munt de fills bastards i cap de natural, les disputes que va tenir amb Joanot Martorell –que va ser el seu cunyat i destaca la seua part guerrera perquè va participar en diverses campanyes militars d'Alfons el Magnànim". Vicissituds que el converteixen en un "personatge riquíssim" i que quan es duu a l'actualitat "les contradiccions es multipliquen", apunta Tormo.

Malalt i acompanyat del notari Berenguer Cardona, March va fer redactar el seu testament quatre mesos abans de morir. "Tothom pensava que moria, però de sobte va reviscolar i va durar quatre mesos més". El poeta, però, va canviar el seu llegat davant els dies que, malgrat les circumstàncies, li havia regalat l'avenir. "Hi ha eixa dada històrica de quatre mesos que a nosaltres ens ha permés crear la dramatúrgia de l'espectacle. Què passa en eixos quatre mesos?", assenyala Tormo.

Amb 120 dies extra en la vida del poeta, Crit Teatre afegeix el component del crim. I, ací, el dramaturg insisteix que March es "recordat com a símbol", motiu pel qual "se li posa el seu nom a un muntó de coses, però, se'l llegeix o hem assassinat Ausiàs March?", pregunta. L'obra afegeix a la trama l'homicidi, tanmateix, l'espectador haurà de discernir a qui s'ha matat: "És l'Ausiàs March històric o l'actual Ausiàs March?"

"Quan fem una adaptació com aquesta, no és només per a quedar-nos ací o anar només a Catalunya o les Illes. Volem arribar a tots els llocs", defensa un dels fundadors de Crit Teatre. / MIGUEL LORENZO

"Ser universals partint del que som i qui som"

Nascuda a València el 2008, Crit Teatre se sent "còmoda" amb els clàssics perquè, a banda d'actors, diferents membres són filòlegs, però, també hi ha una altra realitat com és que "els espectacles, afortunadament, continuen en cartell". "La companyia seguirà lligada a la literatura, un camí que hem triat que ens entusiasma, però no només la nostra, sinó també l'europea".

Amb diversos premis tant d'àmbit local com europeu –la companyia és responsable del projecte teatral Escena Erasmus– "la nostra forma de ser universals és partint del que som i qui som i tenint en compte la nostra riquesa", sosté Daniel Tormo. El dramaturg i fundador de Crit Teatre, junt amb Anna Marí i Josep Vicent Valero, defensa la idiosincràsia i la validesa de la línia de treball de la companyia per a exportar la genuïnitat valenciana. "Quan fem una adaptació com aquesta, no és només per a quedar-nos ací o anar només a Catalunya o les Illes. Volem arribar a tots els llocs però volem fer-ho des d'ací, des de la nostra manera de fer teatre, que és molt mediterrània, però també des del nostres fonaments culturals", emfatitza Daniel Tormo.

L'increïble assassinat d'Ausiàs March, de Crit Teatre, que està produïda pel Teatre Escalante, dependent de l'àrea de Teatre de la Diputació de València, i que està escrita per Daniel Tormo i Anna Marí, qui també és la directora de l'espectacle, suma també en el repartiment Núria Martín, Panchi Vivó –qui també és l'autor de la música– i Rebeca Izquierdo.

next