La força de 'Superman' i la reivindicació de 'Grafítica' fan del 'Mano a Mano' de Bunyol un espectacle inigualable

Més de 350 músics van pujar aquest dissabte a l'escenari de l'auditori a l'aire lliure de Sant Lluís
19 agost 2019 10:30h
Els aplaudiments ja en els últims acords de la peça van ser la cirereta d'un pastís elaborat amb la força de 'Superman' i l'art i la reivindicació de 'Grafítica'. / MANO A MANO DE BUÑOL

BUNYOL. La nit estava en calma. Una calma tensa, tenint en compte el que havia de vindre. Els nervis, la tensió i la rivalitat estaven a flor de pell. Era "el millor concert de l'any". No hi havia lloc per a la improvisació. La Armónica i La Artística van posar tota la carn a la graella i això es va notar en l'escenari.

Abans que començara la música, la periodista Silvia Soria –encarregada de fer de mestra de cerimònies– va cridar a l'escenari l'alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa, i el regidor de Cultura, Juan Luis Pallás. Posteriorment va baixar per les escales de l'auditori la presidenta d'Honor d'enguany, Natalia Montañés, a la qual se li va imposar la insígnia de Bunyol per ser l'ambaixadora enguany del concert. La directora es va adreçar emocionada al públic donant les gràcies "per l'honor que ha suposat poder representar un concert d'aquest calibre on, sens dubte, la música sempre guanya".

Pel que fa a la música, l'encarregat d'obrir foc va ser el 'Litro' sota la batuta de Pepe Tello, autor de la transcripció de Metropolis Symphony, del prestigiós compositor nord-americà Michael Daugherty, present en el concert. A més, Daugherty va estar vivint els assajos previs que la banda va realitzar i va poder comprovar de primera mà com s'ha adaptat la seua composició d'orquestra a banda. 

Tello, amb mà segura, va transportar el públic amb els cinc moviments de l'obra a la ciutat d'un dels superherois més icònics de la història: Superman. Amb la seua capa roja, el respectable es va enfrontar a l'arxienemic de Superman, Lex Luthor; va viure com va ser la destrucció del planeta Krypton, i es va enamorar de la bellesa de Lois Lane. Una simfonia amb moments trepidants combinats amb uns altres més pausats, fins a arribar al desenllaç plagat de ritme i de força que va fer alçar-se dels seus seients els centenars de persones que van acudir en la nit del dissabte a l'auditori. Amb un nus a la gola va baixar fins a l'escenari Daugherty, al qual José Tello li va agrair la seua col·laboració i compromís amb la societat i amb la música.

Després de mitja hora de canvi d'escenari, torn per als 'Feos'. A la batuta, el director valencià Salvador Sebastià; al faristol, tres obres sota un mateix títol: Grafítica. Un programa ple d'art i, al mateix temps, reivindicatiu. 

La Artística va començar amb Les fàbriques, de Rafael Beltrán Moner, on va ser palpable la influència de la Vila-real natal del compositor. Posteriorment, va interpretar BoDEGA, de Salvador Sebastià. Amb aquesta peça el públic es va transportar al lloc per antonomàsia del vi: La Rioja. Va ser un viatge des de la seua naturalesa i el misticisme de les seues coves al procés invers, el raïm com a producte de la naturalesa que es transforma en la soledat i el silenci dels cellers en vi.

Va concloure Sebastià i els 'Feos' amb la 6a Simfonia Grafítica, d'Andrés Valero-Castells, una obra amb un marcat caràcter social, amb un rerefons pacifista i referències evidents a l'street art. L'obra va gravitar sobre dues escales de huit sons sorgits del símbol universal de la Pau. Es van poder escoltar variacions de Johann Sebastian Bach i de Dimitri Schostakovich. També, l'emotiu discurs de l'expresident uruguaià Pepe Mujica en l'Assemblea General de l'ONU en pro d'una civilització millor, que es va fer a ritme de rap. I es va poder recórrer l'univers de l'artista urbà Banksy. En un dels moments de la interpretació de l'obra, diversos músics van desplegar un cartell en el qual es llegia 'Bunyol és música'.

Una vegada passat l'èxtasi provocat per Grafítica va ser el torn de la presidenta d'Honor, Natalia Montañés, qui ha sigut la primera dona a ocupar aquest càrrec en la història del concert. Montañés va ser l'encarregada de posar el fermall d'or a la vetlada dirigint l'Himno a Buñol, dels mestres Chillida i Guzman Cárcel. Els aplaudiments ja en els últims acords de la peça van ser la cirereta d'un pastís elaborat amb la força de Superman i l'art i la reivindicació de Grafítica.

A l'acte van acudir, a més d'alcaldes i responsables polítics de Bunyol i la comarca, Andrés Perelló, ambaixador espanyol davant la UNESCO, i el diputat de Turisme i Bandes de Música de la Diputació de València, Jordi Mayor.

next