Cuidem Benimaclet assegura que un informe de la UV avala la desclassificació dels terrenys del PAI

L'entitat demana que s'aturen les operacions urbanístiques que inclou el pla i reclama que es preserve la zona est del barri com una àrea de transició cap a l'horta protegida
25 novembre 2019 11:43h

VALÈNCIA. Un informe de la Universitat de València certifica la possibilitat de la desclassificació dels terrenys del PAI Benimaclet, aprofundeix en la seua legalitat i viabilitat i, fins i tot, la recomana. Així ho explica la plataforma Cuidem Benimaclet en un comunicat, que reclama que s'aturen les operacions urbanístiques del PAI Benimaclet Est i que denuncia que està "emmarcat en un PGOU obsolet". Així mateix, la plataforma demana mantindre els terrenys de la zona est del barri com una zona de transició a l'horta protegida. 

En el comunicat, la plataforma fa referència a l'informe del professor Andrés Boix, 'Estudio sobre las posibilidades de reclasificación del SectorPRR-4 Benimaclet del Plan General de Ordenación Urbana de València, su hipotético coste y las medidas de planificación propias de un urbanismo moderno para una futura actuación pública sobre ese sector'. Aquest estudi conclou que el cost net per a la ciutat d'una desclassificació total, en cas que es fera, estaria en 11.487.489,59 euros, quasi la meitat dels 20 milions d'euros que fa uns mesos indicava l'administració municipal sense haver-ne estudiat la situació concreta. 

Per aquesta raó, la plataforma Cuidem Benimaclet considera que les noves dades publicades obliguen el govern municipal a repensar l'execució del PAI. "La plataforma continua, ara més que mai, amb les mobilitzacions per a frenar el PAI: durant els pròxims dies s'han organitzat diverses formacions sobre el PAI, reunions veïnals i una ruta de les cures pel barri", expliquen des del col·lectiu. 

Cuidem Benimaclet reitera que cal emprar l'eina de la desclassificació del sòl per a aturar el PAI. "Les conclusions de l'estudi han d'obligar el govern municipal i autonòmic a repensar el model urbanístic que està executant, molt allunyat de les tesis plantejades al Pacte del Botànic i que fan referència a una revisió profunda i oberta al consens del model territorial i de paisatge de la Comunitat Valenciana i la definició de les mesures de transició cap a un model no basat en el creixement il·limitat". L'entitat assegura que, "fins i tot, es parlava del disseny, en col·laboració amb els ajuntaments, de mesures polítiques concretes per a la reparació territorial i urbanística dels impactes de la bombolla immobiliària". 

"Cal tindre en compte la realitat demogràfica i ecològica de la zona on s'executaria el PAI", insisteixen. "No és el moment de triar el camí fàcil i deixar de banda la responsabilitat amb la ciutadania. L'administració té l'obligació d'escoltar, i, si no ho fa, trobarà el veïnat al carrer amb la formació, la cohesió i la força necessàries per a frenar aquest macroprojecte", conclouen des de Cuidem Benimaclet. 

L'entitat ha programat una sèrie d'activitats per a informar el veïnat sobre les conseqüències del pla. Aquest dimarts, a les 18.30h, està programada una reunió veïnal del centre municipal de joventut de Benimaclet. Per al dimecres 27 i el dilluns 2, a les 18 hores, el col·lectiu prepara activitats de formació sobre el PAI, tant al centre municipal com a la seu de l'Associació de Veïns. Finalment, el dia 3 de desembre està convocada una última reunió del centre municipal de joventut.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next