Culla ja és oficialment un dels pobles més bonics d'Espanya

El Castell de Guadalest, Morella, Peníscola i Vilafamés també formen part d'aquesta xarxa
3 desembre 2019 14:25h
El seu barri antic, un dels conjunts històrics millor conservats de l'arc mediterrani i declarat Bé d'Interés Cultural el 2004, ofereix un recorregut per edificis carregats d'història i carrerons plens de tradició. Imatge compartida per l'Ajuntament de Culla.

CASTELLÓ DE LA PLANA (EFE). El municipi de Culla (l'Alt Maestrat) ha passat a formar part de la xarxa de l'associació Los pueblos más bonitos de España després de reconéixer el valor del seu barri antic i "l'encant especial de la localitat, amb carrers i racons que conserven a la perfecció l'atmosfera de temps remots".

L'associació ha anunciat les incorporacions per a l'any 2020 i entre elles hi ha aquest municipi de 1084 habitants. Culla es converteix en el cinqué poble valencià a sumar-se a aquesta xarxa, després del Castell de Guadalest, Morella, Peníscola i Vilafamés.

"L'encant especial de la localitat, amb carrers i racons que conserven a la perfecció l'atmosfera de temps remots, ha sigut un dels principals motius perquè Culla siga mereixedora d'aquest reconeixement", recull un comunicat de l'Ajuntament.

El seu barri antic, un dels conjunts històrics millor conservats de l'arc mediterrani i declarat Bé d'Interés Cultural el 2004, ofereix un recorregut per edificis carregats d'història i carrerons plens de tradició.

A Culla també es troben monuments tan interessants com l'arc de la Porta Nova; les ruïnes de l'antic castell àrab, amb les restes de les muralles, i l'Església Parroquial del Salvador. A més, existeixen altres edificis de gran interés com són el graner del Comendador, conegut com la Presó, i l'antic hospital.

A més, hi ha un gran nombre de cases i hotels rurals que la converteixen en "una destinació idònia per a passar uns dies de vacances o fer una escapada de cap de setmana". Segons fonts municipals, l'estada "propicia oblidar-se per un moment de l'enrenou de les ciutats i gaudir de les múltiples activitats que ofereix: la ruta templera, excursions per bells paratges, visites al Parc Miner del Maestrat, el Centre d'Interpretació del Molí de l'Orde o degustacions de gastronomia i productes locals".

El president de l'associació, Francisco Mestre, ha assegurat que Culla "passa a formar part de la gran família de bells pobles que han superat una rigorosa auditoria gràcies al treball de generacions de veïns, que han cuidat i protegit el patrimoni cultural, arquitectònic i paisatgístic heretats". Aquest anunci es va fer durant l'Assemblea Nacional dels pobles més bonics d'Espanya, que va tindre lloc en el municipi zamorà de Puebla de Sanabria.

L'alcalde de Culla, Víctor Fabregat, ja ha rebut la notificació oficial. Fabregat ha manifestat "l'orgull de tots els cullans per aquest títol que enalteix l'atractiu del poble i reconeix el treball i l'esforç de tots aquells que han lluitat per conservar el patrimoni, la història i les tradicions". Finalment, Fabregat ha destacat que "ser un dels pobles més bonics d'Espanya és un reclam turístic de primer nivell que revertirà en noves oportunitats per als veïns".

next