Cultura autoritzarà les obres en la Catedral de València per a evitar l'ensorrament però recorda que l'Església n'és la propietària

L'arquitecte de l'Arquebisbat retreu que l'Administració "no ha contestat" al requeriment enviat fa quasi cinc anys i la Conselleria defensa que es va traslladar la informació al maig del 2018
14 maig 2019 16:55h
Cultura assegura que respondrà a l'Arquebisbat quan l'arquitecte complete l'informe de sol·licitud d'obres. / EFE

VALÈNCIA. La Conselleria de Cultura donarà el vistiplau a les obres de rehabilitació de la Llotja dels Canonges de la Catedral de València per a evitar que es puga ensorrar, però recorda que l'Església, com a propietària de l'immoble, ha de vetllar per l'estat de conservació de l'edifici que, a més, està reconegut com a Bé d'Interés Cultural (BIC).

L'Arquebisbat de València ha denunciat aquest dimarts que la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat coneix des del 2014 el risc de "col·lapse parcial" de les bigues de fusta de la Llotja dels Canonges, les quals estan apuntalades com a conseqüència del mal estat de conservació per culpa dels tèrmits i el podriment.

L'arquitecte de la seu, Salvador Vila, ha recordat que Cultura va rebre un projecte de restauració urgent que incloïa un estudi amb georadar realitzat junt amb la Universitat Politècnica de València per a "analitzar com estaven les bigues, veure l'estat i determinar les que s'havien de reforçar o substituir", tal com recull EFE.

Segons Vila, l'Arquebisbat ha tingut "moltes converses" amb els responsables de Cultura i Patrimoni els tècnics dels quals els han demanat diversos informes, un fet que, ha assegurat l'arquitecte de l'Arquebisbat, no hagueren fet "si no conegueren el projecte" de restauració.

Vila alerta que "és un monument en perill de pèrdua". / EFE

Vila ha insistit que l'Església ha enviat dos informes, entre ells, un dels serveis d'arqueologia de l'Ajuntament de València, però "no hem tingut resposta". L'arquitecte ha lamentat que en els últims cinc anys "ha avançat el mal estat de les bigues" i per això estan apuntalades, perquè "no tenen massa i estan a punt de caure". El mateix tècnic ha reconegut que la situació de l'estructura és conseqüència d'una atac de tèrmits que "actualment està controlat", però la zona continua patint podriment per les filtracions d'aigua des de la coberta.

L'arquitecte ha incidit que l'enfonsament de les bigues podria afectar l'equilibri de la façana renaixentista, que és molt lleugera ja que compta amb gran quantitat d'arcs. Ha retret que ni té resposta dels informes ni "l'autorització preceptiva per a poder sol·licitar la llicència d'obres", i ha afegit que Cultura haurà d'autoritzar qualsevol intervenció perquè "és un monument en perill de pèrdua i es pot danyar molt i danyar objectes i fins i tot persones". 

Vila ha recordat que la Direcció General i l'església són responsables de la tutela del monument i que, segons la Llei de Patrimoni, el responsable de la conservació de la Catedral és el seu propietari.

Cultura donarà l'autorització

La Direcció General que encapaçala Carmen Amoraga realitzarà una visita tècnica "per a elevar l'informe sobre la situació i requerir a la Catedral, si així és necessari, que complisca amb la seua obligació de conservar els elements BIC i de reparar de forma urgent i amb un projecte específic les patologies que es detecten".

Així mateix, ha explicat que en la catedral existeixen diferents projectes de restauració, aprovats des del 2014 fins al 2017, així com un, el de l'accés i sales del Miquelet, al qual li falten informes per a rebre el vistiplau definitiu. En aquest sentit, des de la Direcció General s'ha apuntat que la informació se li va traslladar a Vila en una reunió el dia 22 de maig del 2018.

En aquesta línia, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assegurat que es contestarà a la Catedral quan complete l'expedient que ha enviat a la Conselleria.

El conseller ha explicat que és la seu la que ha de mantindre el bé i "el que ha de fer és demanar a la Direcció General el permís per a poder fer actuacions sobre aquest bé, que és propietat de l'Església i que és qui ha d'actuar sobre ell". "Evidentment, l'actuació, si és necessària, s'ha de fer i d'autoritzar. Nosaltres tenim claríssim que el patrimoni s'ha de protegir", però "cadascú ha de protegir el patrimoni que és de la seua propietat" i l'Administració "ha de vetlar perquè estiga ben protegit".

next