Cultura convoca subvencions a les arts escèniques amb la quantia més alta de la història, 3,2 milions d'euros

Les ajudes al sector s'han triplicat respecte a la xifra que va destinar el govern del PPCV el 2015, quan es van invertir 1,27 milions d'euros
20 febrer 2019 18:14h
El termini per a solicitar les subvencions s'obri aquest dijous i es podran demanar fins al 20 de març. / IVC

VALÈNCIA. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest dimecres l'ordre de subvencions de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) per al foment de les arts escèniques per a activitats realitzades entre gener i novembre del 2019.

Respecte a l'any 2015, quan es van destinar 1,27 milions d'euros, s'ha triplicat l'import de les ajudes als sectors professionals de les arts escèniques valencianes fins a arribar als 3,2 milions d'euros d'enguany.

"El motor econòmic que suposa el sector professional valencià de les arts escèniques, en general, i del teatre, molt particularment, ens ha empés a augmentar la xifra econòmica d'aquestes ajudes, ja que els 3,2 milions d'euros que es destinen enguany suposen l'import més alt de la història d'aquestes ajudes", ha explicat el director general de l'IVC, Abel Guarinos.

"Una inversió que està avalada –entre d'altres– pels resultats artístics, culturals i econòmics de les 179 empreses i col·lectius professionals que van ser beneficiaris el 2018, i –per exemple– per les 1.835 funcions i els més de 187.000 espectadors que l'any passat van propiciar aquestes ajudes solament en una de les seues modalitats, la de Programació en Sales d'Exhibició", ha destacat Guarinos.

De les 1.835 funcions que el 2018 es van fer en sales i teatres privats subvencionats per l'IVC, 747 van ser en valencià –el 41%– i la resta, en castellà i sense text, sobretot pel que fa a les representacions de dansa.

Les diverses modalitats d'ajudes al sector privat i públic de l'Institut Valencià de Cultura són a la producció d'espectacles de teatre, de dansa i de circ; a gires de companyies professionals; a projectes de grups emergents; a programació en sales privades; a entitats sense ànim de lucre; a la formació, investigació i edició; a la creació de literatura escènica, i a la realització de festivals i mostres al llarg de tot el territori valencià.

"Podem dir que el benefici d'aquestes ajudes, tot i que es realitzen mitjançant les empreses, associacions i institucions directament beneficiàries, arriba a tota la ciutadania valenciana: pels festivals de teatre, dansa i circ subvencionats arreu del nostre territori; per la qualitat de les gires de les produccions escèniques de les quals es pot gaudir en les sales i els teatres del Circuit Cultural Valencià, de les de l'IVC a Alacant, Castelló i València i en les sales privades, i també per la quantitat de contractacions laborals que tot aquest moviment escènic genera", ha conclòs Abel Guarinos.

El termini de presentació de les sol·licituds comença aquest dijous 21 de febrer i s'allarga fins al dijous 21 de març. El dimecres 27 de febrer es farà una sessió informativa a les empreses del sector de les arts escèniques valencianes sobre les novetats de les convocatòries i per tal de resoldre possibles dubtes a la sala de la Filmoteca a l'edifici Rialto de València, a les 12.00 hores.

La presentació d'aquesta convocatòria també ha sigut la que s'ha convocat més prompte. Des de l'inici del segle XXI fins ara és la primera vegada que es publiquen al febrer i s'ha guanyat en temps fins i tot respecte al 2018, quan es van publicar, també en un temps rècord, el 20 de març.

next