Cultura inicia el procés per a declarar BIC el Cant de la Passió d'Oriola

El ritu musical s'ha executat ininterrompudament per grups de cantors masculins no professionals des del segon quart del segle XIX
17 abril 2019 14:31h
La sol·licitud de la declaració del Cant de la Passió d'Oriola va ser instada per l'Ajuntament d'Oriola i les entitats que sostenen la manifestació cultural. / AJUNTAMENT D'ORIOLA

VALÈNCIA. La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha iniciat la tramitació per a declarar Bé d'Interés Cultural (BIC) immaterial el Cant de la Passió d'Oriola, un acte que se celebra a la localitat del Baix Segura dins de la Setmana Santa des del segon quart del segle XIX.

El Cant de la Passió d'Oriola constitueix una singular manifestació musical representativa i valuosa de la cultura tradicional valenciana, amb un fort component de tradició oral. Entre els valors identificables, destaquen els d'ordre històric, artístic, musicològic i etnològic, ha assenyalat la Generalitat en un comunicat.

El Cant de la Passió forma part de la Setmana Santa d'Oriola, una de les més rellevants que se celebren al territori valencià. La solemnitat de les processons es veu potenciada pel ressò nocturn d'uns cors masculins que transmeten emoció i conviden a l'arreplegament. El Cant s'ha executat ininterrompudament per grups de cantors masculins no professionals, generació rere generació, des del segon quart del segle XIX. 

L'arrelament en la cultura local entronca amb les manifestacions públiques de religiositat popular de caràcter penitencial desenvolupades des de l'inici del segle XV. El seu antecedent immediat es troba en el gran desenvolupament del culte de la Passió i la Setmana Santa característic de la Contrareforma catòlica impulsada pel Concili de Trento. El valor musical es basa en la cultura musical eclesiàstica, des de la monodia gregoriana fins a la polifonia renaixentista i barroca.

El Cant de la Passió constitueix un element primordial definitori de la identitat de la comunitat local i dels grups de portadors, Cantores de la Pasión i Cantores de la Primitiva Pasión Federico Rogel. Així mateix, forma part de l'entramat cultural que sustenta a escala comarcal supracomunitària la identitat oriolana del Baix Segura, expressió viva del procés de rearticulació cultural impulsat pels processos de repoblació posteriors a les epidèmies de pestes que van impactar Oriola el 1648 i el 1678.

La sol·licitud de la declaració del Cant de la Passió d'Oriola va ser instada de consens per l'Ajuntament d'Oriola i les dues entitats que sostenen la manifestació cultural el Grupo de Cantores de la Pasión i Grupo de Cantores de la Primitiva Pasión Federico Rogel.

next