Cultura reforça l'oferta musical gràcies a un nou circuit amb els triomfadors dels Premis Carles Santos

Sonora comença a Vilafranca el 10 de maig amb l'actuació d'Els Jóvens i comptarà amb 16 concerts repartits per tot el territori
3 maig 2019 12:38h
Sonora es nodrirà dels grups guanyadors i finalistes dels Premis Carles Santos de la Música. / IVC

VALÈNCIA. A la Fira de la Música Trovam de Castelló de la Plana, al Circuit Cultural Valencià i als Premis Carles Santos de la Música cal sumar-li una nova eina per a tractar d'impulsar, visibilitzar i desestacionalitzar els grups de música valencians. Sonora és el nou circuit que ha presentat aquest divendres, 3 de maig, l'Institut Valencià de Cultura (IVC) per a reforçar l'oferta musical amb 16 concerts repartits per tot el territori on la "qualitat està garantida", ha assegurat Marga Landete, la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'IVC durant la presentació del festival que es nodrirà amb les formacions que van triomfar en la passada edició dels guardons musicals de la Generalitat.

Sonora, el circuit de la música valenciana, arranca amb els guanyadors indiscutibles de la primera edició dels Premis Carles Santos de la Música, que es van lliurar al mes de novembre al Teatre Principal de Castelló de la Plana. Amb l'actuació d'Els Jóvens, el proper 10 de maig a Vilafranca, s'inaugura aquest nou cicle i, alhora, la capitalitat cultural que ostenta la ciutat dels Ports junt amb Altea (la Marina Baixa).

Això no obstant, aquest nou cicle adreçat a bandes consolidades en el panorama musical tindrà lloc de manera anual durant la tardor. La finalitat és "reforçar els Premis Carles Santos que no tenen dotació econòmica", ha indicat Landete, però, també, "desestacionalitzar l'oferta", ha afegit Abel Guarinos, el director de l'Institut Valencià de Cultura. 

Sonora tindrà lloc cada any entre novembre i febrer, és a dir, la temporada de l'any en què el volum d'actuacions baixa. Els Jóvens donaran el tret d'eixida el 10 de maig com a guanyadors de tres guardons dels Premis Carles Santos –Millor disc, Grup revelació i Millor cançó– i a partir de la tardor seguiran les actuacions per poblacions que ja estan confirmades, com són Sagunt, Pedreguer, Silla, Alacant, Morella, la Pobla de Vallbona, Peníscola, Castelló de la Plana i Altea. Això no obstant, està previst que abans que comence el cicle s'incorporen altres localitats de les comarques de la Ribera, la Foia de Bunyol, la Vall d'Albaida, la Safor i el Vinalopó. Tanmateix, fins a després d'estiu no es donaran a conéixer les dates i la programació de cadascuna de les actuacions.

Amb tot, Sonora compta amb 16 concerts on actuaran els finalistes i guanyadors dels premis institucionals. Així, a banda d'Els Jóvens, formen part d'aquesta primera edició del circuit Frida, Prozak Soup, Jazzwoman, Santero y los Muchachos, Junior McKenzie, Júlia, Clara Andrés, Carles Pastor, Vera Green, Carles Dénia, Jonathan Penalba, Rascanya, Pep Gimeno 'Botifarra', Canta Canalla, Trobadorets, June's Kaleidoskope, Johnny B. Zero, Novembre Elèctric, Fru Katinka, Pau Alabajos, Óscar Briz, Dani Miquel i la Borriana Big Band.

"Sonora no substitueix, complementa"

L'Institut Valencià de Cultura es farà càrrec del Sona la Dipu a partir del 2020, però l'administració no abordarà el format que vol donar-li al certamen fins que passen les eleccions municipals del 26 de maig. "Seria prudent que esperàrem que es configure la nova Diputació", ha afirmat Abel Guarinos.

Això no obstant, Sonora té una definició concreta: "complementar" l'oferta cultural pel que fa a música i "reforçar" la projecció dels grups "consolidats", ha matisat Marga Landete. "Són projectes diferents", ha indicat Landete.

Els plans de l'IVC passen per mantindre un nou Sona la Dipu, al qual se li canviarà el nom –ja que passa de la Diputació de València a la Generalitat–, però que servirà per a divulgar els "grups novells" que participen tant en la fase de concurs com en la posterior gira amb els guanyadors. Landete no ha descartat que els triomfadors del certamen de bandes novells siguen els teloners dels grups professionals que actuen en Sonora, però la directora adjunta ha demanat prudència perquè la configuració encara no s'ha abordat.

Sonora compta amb un pressupost aproximat als 200.000 euros per a dur a terme aquest circuit de 16 concerts que tenen "la qualitat garantida", ja que són bandes avalades pels Premis Carles Santos i que responen a "una iniciativa encertada i necessària", segons l'ha qualificada Pablo Rosell. El bateria d'Els Jóvens ha assenyalat que calia "donar continuïtat al reconeixement que donaven" al grup i, en aquest sentit, Sonora busca premiar els guanyadors amb concerts quan la "temporada forta" ha acabat, ha destacat Guarinos.

Per a aquesta primera edició, la il·lustradora Carla Fuentes signa el cartell de Sonora, el circuit de la música valenciana.

next