Les dades d'ocupació del Botànic: més afiliacions, més treballadors i menys aturats que en maig del 2015

La Seguretat Social guanya 260.343 afiliats des del 2015, la xifra més alta des d'abans de la crisi
26 abril 2019 06:00h
L'atur s'ha reduït en més de 150.000 persones durant la legislatura. / EUROPAPRESS

VALÈNCIA. La reducció de l'atur estructural, especialment el juvenil i el dels majors de 50 anys, i l'augment de l'ocupació seran els principals reptes del govern valencià que isca de les urnes el proper diumenge 28 d'abril. Pocs dies abans que es tanque la primera legislatura de 'recuperació' de la crisi econòmica l'Enquesta de Població Activa (EPA), que es va fer pública aquest dijous, mostra que el Botànic acabarà el mandat amb bones dades.

Segons l'EPA, el País Valencià lidera la baixada de l'atur en el primer trimestre de l'any amb una reducció de 6.800 aturats. En termes anuals, la caiguda ha sigut de 75.700 persones. Lluny de ser una dada circumstancial, la sèrie històrica tant de l'EPA com de les dades del Ministeri d'Ocupació, demostren que durant aquesta legislatura el mercat laboral s'ha recuperat. De fet, el Botànic acaba el mandat amb més afiliats a la Seguretat Social, més ocupats i menys aturats que quan va arribar a la Generalitat el 2015.

L'última dada d'ocupació feta pública abans de les eleccions mostra que el mes de març acaba amb 337.300 aturats. Això suposa que, en comparació amb el mes de maig del 2015 –quan va acabar la legislatura anterior–, l'atur s'ha reduït en més de 250.000 persones, segons les dades oficials de l'EPA i del Ministeri d'Ocupació. Una de les explicacions a la caiguda de l'atur podria ser la reducció de la població activa, que durant aquesta legislatura ha sigut de 34.900 persones, segons l'EPA. Però també n'hi ha d'altres, com l'augment de gent amb feina.

De fet, la resta de dades sobre ocupació també reflecteixen que la situació ha millorat. De fet, la legislatura tancarà amb un increment de 260.343 persones afiliades a la Seguretat Social. Aquesta dada contrasta amb el descens prolongat dels darrers huit anys. En la legislatura passada, la caiguda en les afiliacions va ser de 12.824 persones i, en l'anterior, de 322.882. La darrera legislatura en la qual l'afiliació va incrementar va ser en l'anterior a la crisi, on se'n van afiliar 277.144 més, segons el Ministeri d'Ocupació.

Les dades de l'EPA mostren també una recuperació important del nombre d'ocupats. Si es comparen les dades del primer trimestre del 2019 i les del tercer trimestre del 2015 –quan va començar la legislatura del Botànic– el nombre de persones amb feina ha augmentat en 170.500. Aquesta dada és molt superior a la de la legislatura anterior –del tercer trimestre del 2011 al tercer trimestre del 2015– quan l'augment va ser de 1.100 persones. En la legislatura compresa entre el 2007 i el 2011, el nombre d'ocupats es va reduir en 360.800 treballadors.

"En la bona direcció"

El secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu, va celebrar dijous les dades fetes públiques per l'INE, tot i que va reconéixer que queda feina per fer. "Amb aquestes xifres, la Comunitat Valenciana continua reduint la taxa d'atur i amplia fins a 0,60 punts la diferència amb la mitjana de l'Estat", va assenyalar. Així, Nomdedéu considera que el País Valencià va "en la bona direcció" pel que fa a les polítiques sobre ocupació. No obstant això, des del departament d'Ocupació lamenten que la recuperació se centre pràcticament en els homes i també lamenten que la xifra de famílies amb tots els seus membres en atur "haja augmentat lleugerament".

La patronal autonòmica, la CEV, també es mostra satisfeta amb les dades publicades per l'EPA i celebra que l'ocupació ha crescut en els sectors de la indústria, la construcció i l'agricultura.

Tal com han apuntat els sindicats durant tota la legislatura, el repte al qual s'enfrontarà el proper govern en matèria d'ocupació serà en augmentar la contractació indefinida i lluitar contra l'economia submergida i la precarietat.

next