La DANA inunda el Baix Segura i obliga a desallotjar unes 200 persones

Les fortes precipitacions han causat el desbordament del riu Segura al seu pas per Oriola i han obligat a evacuar el veïnat
13 setembre 2019 16:53h
Efectius procedents de tot l'estat espanyol s'han mobilitzat d'urgència per a atendre la situació d'alerta de la comarca. / EFE

VALÈNCIA. Les fortes pluges causades per la DANA han provocat el desbordament del riu Segura al seu pas per la localitat d'Oriola (el Baix Segura) i han obligat una desena de municipis a evacuar el seu veïnat. Concretament, s'han produït desallotjaments a les localitats d'Oriola, Benferri, Xacarella, Catral, Dolores, Sant Miquel de les Salines, Benejússer, la Granja de Rocamora, Callosa de Segura i Almoradí. També s'han hagut de dur a terme desallotjaments a Elx (el Baix Vinalopó). 

Al seu pas per Oriola, l'aigua del Segura ha superat el cabal del riu a la zona del pont del Rei i del barri de San Pedro. També en les pedanies de Los Desamparados i Las Norias s'ha desbordat el riu.

Segons les estimacions d'Emergències de la Generalitat, els efectius de bombers, policia i militars han participat en l'evacuació d'unes 200 persones. Segons ha explicat el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha explicat a EFE que estan "preocupats" i "ocupats" per la possible crescuda del riu Segura, que té la seua capçalera entre Jaén i Múrcia.

Aquesta crescuda del Segura, ha indicat, afecta quasi els 30 municipis de la comarca del Baix Segura, en els quals resideixen prop de 280.000 habitants. "Hem tingut magnituds importantíssimes de recollida d'aigua", ha indicat Ángel, qui ha assenyalat que això ha fet que el riu cresca en el seu cabal i en recorregut fins al mar travessant tot el Baix Segura.

La Policia Local d'Oriola ha ordenat l'evacuació cap a les 08.30 hores de les zones conegudes com Les Sénies, la zona de Los Martínez i zones pròximes. Cap a les 14 hores, els agents han fet un comunicat d'urgència a les xarxes socials en què han informat que és necessari evacuar la zona de Los tres puentes i d'El Arenal, així com les zones properes, ja que el canal de Reguerón –situat a la Regió de Múrcia– podria trencar en qualsevol moment. El cos policial també ha demanat als veïns que tinguen doble altura en la vivenda i no puguen eixir que pugen dalt.

Tant des del Centre de Coordinació d'Emergències com des de l'Ajuntament es recorda que s'ha d'evitar els desplaçaments pel municipi, ja que múltiples carrers estan inundats i són intransitables, així com per les carreteres de la localitat.

De moment, en la zona, segons informa el servei de Climatologia de la Universitat d'Alacant, han caigut a la ciutat del Baix Segura més de 250 litres per metre quadrat en el que portem de divendres.

Aquest dijous la Generalitat Valenciana i la delegació del govern espanyol al País Valencià van sol·licitar la intervenció de la Unitat Militar d'Emergències (UME) a la comarca del Baix Segura. Ara, l'Exèrcit de Terra ha sigut mobilitzat amb embarcacions i neoprens a la demarcació d'Alacant i, especialment, a aquesta zona. Efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional d'altres punts de l'estat espanyol també s'han sumat al dispositiu d'emergència.

Desallotjaments i evacuacions

Les intenses pluges que estan afectant el País Valencià també han obligat a evacuar diversos barris d'Almoradí i d'una pedania. En el cas d'Almoradí, l'Ajuntament ha demanat urgentment al veïnat de diversos barris i de la pedania del Saladar que abandonen les seues cases pel risc de grans inundacions que ha provocat el desbordament del riu Segura. Segons un comunicat urgent del consistori, les persones que viuen al barri Casas de la Huerta han d'abandonar les cases perquè el trencament dels marges del riu fa que l'aigua siga "incontrolable".

El riu ha trencat i ha superat els marges a l'altura del pont d'Algorfa. Això ha provocat el desallotjament del veïnat dels barris propers i del polígon industrial Las Maromas. L'Ajuntament ha demanat també al veïnat que no utilitze el cotxe per a facilitar el treball de bombers i serveis d'emergència.

A més, els serveis d'emergències han hagut d'evacuar, com a conseqüència de la gota freda, 70 persones que estaven un campament d'una pedania d'Elx i una dotzena més que havien quedat atrapades en diversos vehicles, mentre que per a rescatar de l'aigua una dona va caldre fer una cadena humana.

next