Les dates clau de les eleccions del 10N

Aquest dimarts s'han dissolt les Corts Generals, de manera que s'inicia un període electoral que acabarà el 3 de desembre amb la constitució de nou del Congrés i el Senat
24 setembre 2019 11:24h
Des de la dissolució de les Corts fins a les eleccions passaran 47 dies. / DLV

VALÈNCIA. La fallada dels pactes per a conformar un govern progressista ha conduït a la repetició electoral per al pròxim 10 de novembre. Després de passar per les urnes en els passats comicis del 28 d'abril, ara els ciutadans hauran d'escollir, de nou, la papeleta que posarà noms, cognoms i color polític als representants públics de l'estat espanyol. 

Des de la dissolució de les Corts d'aquest dilluns han de passar encara 47 dies fins a l'arribada la cita amb les urnes. En aquesta ocasió, la durada del procediment electoral es redueix, d'acord amb l'última modificació del 2016 de la Llei Electoral (LOREG). El canvi més rellevant és la reducció de la campanya electoral a només huit dies, en lloc dels 15 que caracteritzaven fins ara aquesta cita amb les urnes. 

23 de setembre. A mitjanit, es dissolen les Corts. 

24 de setembre. El rei Felip VI i la presidenta del Congrés en funcions, Meritxell Batet, signen el decret de dissolució de les Corts i es publica al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la convocatòria d'eleccions generals. 

24 setembre. S'obri el termini per a demanar el vot per correu

25 de setembre. Es constitueixen les Juntes Provincials i de Zona, les encarregades de la gestió dels procediments electorals. Tindran una composició idèntica a la del final del mandat. La Junta Electoral Central (JEC) ja es va renovar la setmana passada. 

29 de setembre. Últim dia que tenen els partits polítics, federacions i coalicions per a comunicar a la Junta Electoral Central si mantenen o canvien els seus representants generals i els de les candidatures de cadascuna de les circumscripcions. Dos dies més tard, la JEC comunicarà a les Juntes Electorals Provincials aquests manteniments i canvis.

7 d'octubre. Acaba el termini dels partits per a inscriure les candidatures en la Junta Electoral Central. El registre quedarà obert el 2 d'octubre.

7 d'octubre. Últim dia per a demanar que no arribe propaganda electoral a casa, una petició que ja han fet més de 100.000 persones. Si vols saber com evitar que t'arriben els sobres i les paperetes a la teua bústia, ací t'ho expliquem

14 d'octubre. Es proclamen els candidats de cada partit per part de les Juntes Electorals Provincials. 

15 d'octubre. Publicació de les candidatures definitives al BOE. 

31 d'octubre. Finalitza el període per a demanar el vot per correu. 

1 de novembre. Inici de la campanya electoral.

4 de novembre. Últim dia per a publicar enquestes electorals. 

8 de novembre. Conclou la campanya electoral. 

9 de novembre. Jornada de reflexió. 

10 de novembre. Eleccions generals. 

3 de desembre. Constitució de les Corts Generals (Congrés i Senat). 

next