Diari La Veu del País Valencià
De Martirio al fill de Clint Eastwood: el Festival de Jazz de València passa d’un mes a oferir concerts tot l’estiu

VALÈNCIA. La ciutat de València en agost “és un erial“. Així es va pronunciar aquest dimecres la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, durant la presentació de la 23a edició del Festival de Jazz de València. No és cap paral·lelisme amb l’operació policial contra uns exalts càrrecs de Divalterra, sinó que respon a una realitat. Al juliol l’oferta cultural –i, concretament, la musical, amb la Fira de Juliol– “està al 200%”. En canvi, l’1 d’agost la cartellera és un erm, “tot just quan més turistes ens visiten”, va defensar el director de l’auditori musical, Vicent Ros.

El certamen jazzístic tradicionalment ha tingut una durada d’un mes, aproximadament, al llarg del juliol. Enguany, la principal novetat és l’ampliació temporal de la programació, que començarà el 26 de juny als Jardins del Palau amb el concert de Pepe Rivero Yoruba i la Latin Project i acabarà el 7 de setembre amb el concert d’Eva Romero i la Jazzbona Big Band a la plaça de Patraix. I aquesta és una de les altres novetats: l’expansió per la ciutat s’amplia. Durant l’agost, el Festival de Jazz de València es trasllada a Russafa, Natzaret, Ciutat Jardí, el Saler, el Perellonet, Pinedo, Ciutat Vella i Patraix. Així mateix, encara qu no s’han confirmat ni la data i el programa, novament la platja de la Malva-rosa serà un dels escenaris on actuarà –com es va fer el 2018– l’Orquestra de València durant un concert nocturn a tocar de la mar.

De Martirio, que arriba a València amb un espectacle que es podrà veure als Jardins del Palau junt amb la Banda Municipal de València –amb entrada lliure el 27 de juny– al debut en el festival del fill del cineasta Clint Eastwood, Kyle Eastwood, en aquesta edició passaran pel Festival de Jazz de València estrelles internacionals com Madelaine Peyroux, Bobby McFerryn, Kenny Barron, Amadou & Mariam and Blind Boys of Alabama, Paquito D’Rivera, Melissa Aldana i Gregory Porter.

Aquest any el festival està “més orientat a la veu”, va destacar el director artístic del certamen, Enrique Monfort. Per això, artistes com McFerin, Porter, Nes i Kenny Barron porten nous projectes a València. La programació al Palau es completa amb l’actuació del valencià Perico Sambeat’s amb el seu Electric Bath Ensemble; amb Albert Palau’s FLight Mode quintet junt amb Vicente Espúi Espiral Quartet, i un dels dos concerts que oferirà l’Orquestra de València dins del cartell. En el cas de la formació simfònica, debutarà en aquesta edició dins del festival Serenates, amb un concert dirigit per Beatriz Fernández junt amb el trompetista Rubén Simeó i el pianista Óscar Oliver a la Nau de la Universitat de València; el segon concert, a la sala Iturbi, unirà l’orquestra i l’Abe Rádabe Trio.

Del 20 de juliol al 7 de setembre, el Festival de Jazz de València s’escampa per la ciutat amb un cartell íntegrament valencià. PLena 79 Salsa Orchestra, al Parc Central; Carolina Araoz Septeto, a Natzaret; Bertrand Kientz Quintet, a Ciutat Jardí; Mub Go Jazz Quintet, al Saler; Ximo Caffarena Quartet, al Perellonet; Sergio Pereira & Thais Morell, a Pinedo; Le Dancing Pepa Swing Band, a Ciutat Vella, i Eva Romero & Jazzbona big band, a Patraix, completen la programació.

A més, el festival dedicarà el taller ‘Jazzejants amb xiquets’ als més menuts, el 7 de juliol al Palau, mentre que el XX Seminari Internacional de Jazz, que tindrà lloc al conservatori municipal Iturbi, tindrà lloc del 9 al 12 de juliol.

Obrir el Palau a l’agost

El Palau de la Música torna a apostar per segon any consecutiu per fer-se càrrec de la producció del festival –que anteriorment programaven directors artístics contractats– davant “els bons resultats obtinguts l’any passat”, va destacar la regidora de Cultura. El certamen va créixer un 33% després d’atraure 11.300 persones el 2018, va indicar Tello.

La 23a edició tindrà lloc –més enllà del Palau– a 8 barris de la ciutat; compta amb 30 actuacions; amb 11 concerts gratuïts, i amb 2 a l’aire lliure. El preu de les entrades oscil·la des dels 3 euros fins als 40.

El pressupost puja respecte a l’any anterior, ja que, si el Palau de la Música va destinar 157.626 euros per al festival el 2018, aquest 2019 s’ha augmentat als 227.976 euros.

L’impuls de les xifres del festival es deu a una “provatura” per a tractar de pal·liar l’escassesa d’oferta a l’agost i convertir la ciutat en “un referent” que estiga “en l’agenda” dels operadors turístics i culturals, va destacar Vicent Ros.

En aquest sentit, “València ha de deixar de ser un erial a l’agost”, va emfatitzar Tello. Per això, el certamen busca “descentralitzar” la cartellera cultural i, “si funciona, seguirem”, va apuntar el director del Palau.

De fet, el responsable de l’auditori va reconéixer que “està damunt de la taula” obrir el Palau de la Música durant el mes central de l’estiu. “És una idea o un somni”, va afegir Ros, encara que va matisar que, ara per ara, el projecte de no tancar per vacances l’auditori municipal “cal analitzar-lo”, tot i que tampoc passa per fer activitats dins de l’edifici, sinó que cal programar a altres espais de la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa