La delegació del govern espanyol recupera la seu històrica després de 7 anys en rehabilitació

El Palau del Temple acull aquest divendres les primeres persones que traslladen allí el seu lloc de treball
7 juny 2019 12:51h
La rehabilitació del Palau del Temple ha costat 12,5 milions d'euros. / DANIEL GARCÍA-SALA

VALÈNCIA. La delegació del govern espanyol al País Valencià ha recuperat la seua seu històrica al Palau del Temple després d'una rehabilitació que ha durat set anys (fotogaleria) , amb paralitzacions incloses per la troballa de restes arqueològiques, i que hansuposat una inversió de 12,5 milions d'euros.

El delegat del govern espanyol en funcions, Juan Carlos Fulgencio, que ha presidit l'acte simbòlic de retorn –que ha consistit en la hissada de banderes– s'ha mostrat "molt content" de tornar a aquest edifici neoclàssic, "patrimoni de tots els valencians", i ha subratllat que la seua recuperació "ha sigut una fita".

A partir d'aquest divendres s'aniran incorporant els 123 empleats públics, així com el personal de seguretat i neteja, i a l'octubre el Centre de Vacunació Internacional es traslladarà de la seua actual ubicació en Sanitat Exterior del Port de València a un edifici de nova construcció annex al Palau del Temple. "A la fi del mes d'octubre ja estarà pràcticament el gruix de tot el personal", segons Fulgencio, que ha explicat que s'han recuperat parts de restes arqueològiques, com ara les d'una casa que formava part del barri anomenada la 'casa de Felipe González', encara que ha matisat que no era per l'expresident del govern espanyol.

Les dependències del Palau del Temple albergaran, a més del gabinet del delegat, serveis com la Secretaria General, el Gabinet Telegràfic, Assumptes Jurídics, Personal, Drets Ciutadans i Autoritzacions Administratives, àrea d'Informàtica, Jurat Provincial d'Expropiació i Advocacia de l'Estat.

A més, l'oficina d'informació i registre general es traslladarà dilluns que ve des de la subdelegació del govern espanyol, que només albergarà el registre de temes propis, com ara Alta Inspecció d'Educació, Agricultura i Pesca, Foment, Indústria i Energia i Treball i Assumptes Socials (excepte Estrangeria). També es preveu abans d'acabar l'any, i quan la dotació econòmica estiga aprovada, la creació d'un espai públic destinat a la interpretació dels elements arqueològics trobats durant les obres, com ara una muralla, dues torres i una barbacana del segle XII.

Preguntat per la seua continuïtat al capdavant de la delegació del govern, Fulgencio ha assenyalat que està "al que mane el president del Govern", Pedro Sánchez, i ha afegit: "Una vegada es formalitze la seua investidura, si és que així es produeix, espere i és el meu desig quedar-me en aquesta delegació del govern".

Fulgencio ha destacat que durant les obres de rehabilitació d'aquest edifici s'han produït "vicissituds", entre elles la paralització el 2013, a penes nou mesos després d'iniciar les obres, per la troballa de les restes arqueològiques.

També es van localitzar les restes òssies d'una dona i un xiquet, que formaven part d'un enterrament que podia haver-se produït en algun moment entre l'any 1145 –arribada dels almohades a la península– i el 1238, quan es va produir la conquesta de Jaume I.

A l'abril del 2013, amb les obres paralitzades, es va redefinir el projecte per a preservar els elements arqueològics i de nou es van reiniciar les actuacions al juliol del 2015, encara que tres mesos després l'Ajuntament va presentar la nul·litat parcial del projecte. 

Al gener del 2016, el Consell Jurídic Consultiu va confirmar la no procedència de la revisió d'ofici de la llicència concedida pel consistori i, al novembre d'eixe mateix any, les fortes pluges van provocar filtracions en la coberta i façana, que van produir danys en la pintura i la tarima flotant.

I a l'octubre del 2017, l'Ajuntament va notificar la llicència d'obres i d'activitat del segon modificat del projecte de rehabilitació i complementari de la Comissaria del Temple, i, al novembre d'eixe mateix any, es va presentar la sol·licitud de llicència de rehabilitació de façanes el contracte de les quals es va formalitzar al març del 2018. Els treballs de rehabilitació de les façanes es van iniciar a l'abril del 2018 i van finalitzar el 12 de març del 2019.

next