Diari La Veu del País Valencià
Denuncien a Dell per no entregar milers d’ordinadors que va vendre a preu de ganga

VALÈNCIA. Facua-Consumidors en Acció ha interposat diverses denúncies contra l’empresa Dell davant la Subdirecció General de Comerç i Consum de la Generalitat Valenciana i la resta d’autoritats de protecció al consumidor autonòmiques per “no entregar milers de portàtils que va vendre des del seu web per menys de 40 euros a finals de maig”, segons ha posat en relleu aquesta organització en un comunicat.

L’associació s’ha dirigit a les agències, instituts i direccions generals de consum per a sol·licitar-los l’obertura d’expedients sancionadors per infringir la normativa de protecció dels consumidors “en haver cancel·lat unilateralment contractes de compravenda subscrits amb multitud d’usuaris”.

Des de Facua han destacat que ja són més de 2.000 els compradors que s’han sumat a la plataforma AfectadosDell que va posar en marxa Facua fa dotze dies per a informar-los sobre els seus drets i potenciar les reclamacions contra la multinacional nord-americana a fi que complisca els contractes de compravenda i entregue els equips als consumidors.

Es tracta de huit models de portàtils Dell Inspirion 5000 i 7000 que va oferir el passat 23 de maig per 35 i 39 euros. Els usuaris poden sumar-se a la iniciativa de l’associació de consumidors a través de la web, ha recordat Facua.

Els equips jurídics de l’associació preparen ara desenes de denúncies administratives en representació dels seus socis. Encara que Dell assegura que va oferir els equips a preus tan baixos com a conseqüència d’un error, Facua considera que està obligada a entregar-los. I és que les compres no solament es van tramitar de manera automàtica des de la web de la companyia, sinó que passades diverses hores, aquesta va enviar un missatge de correu electrònic a cada usuari en el qual li comunicava la “confirmació de la comanda”, les característiques tècniques del producte adquirit, les clàusules del contracte de compravenda formalitzat i la data de lliurament.

“Revisar cada comanda”

Segons expliquen des de Facua, amb la intenció d’evitar eventuals errors, l’empresa es reserva la facultat de “revisar” cada comanda realitzada a través de la seua botiga per internet i considera que “no es formalitzarà un contracte almenys o fins que Dell accepte la seua comanda mitjançant una confirmació de la comanda per escrit”.

Encara que Facua considera que aquesta pràctica és “jurídicament qüestionable”, ho considera un “element clau” per a argumentar que precisament la companyia “va revisar totes les comandes de portàtils que va vendre a preu de ganga i va donar els contractes per formalitzats en enviar a cada comprador un missatge diverses hores després en el qual els informava de la ‘confirmació de la comanda'”.

En les seues denúncies, Facua argumenta que “fins i tot donant per possible que un empleat poguera haver comés una errada en la introducció del preu en el mostrari de la botiga per internet –l’empresa denunciada hauria d’haver destinat més recursos a l’efecte d’evitar l’error humà–, no sembla raonable que aquest error poguera a més haver traspassat el procés de revisió de les comandes, ja que no sembla que el mateix puga tindre més objecte que controlar la disponibilitat dels productes i el preu d’aquests”.

L’associació argumenta que les comandes formalitzades pels usuaris compten amb tots els requisits recollits en la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic, les lleis estatal i autonòmica de defensa dels consumidors i el Codi Civil per a considerar que Dell està obligada a entregar els portàtils als preus oferits.

Sancions

Així mateix, l’associació assenyala en les seues denúncies que l’incompliment de les obligacions contractuals subscrites per Dell amb els compradors dels seus equips implica la comissió d’una infracció de la legislació de defensa dels consumidors, per la qual cosa “ha de ser objecte de sanció econòmica per part de l’autoritat de consum autonòmica, que també té la potestat per a imposar-li el lliurament dels productes”.

A més de les multes, Facua recorda que la legislació estatal de defensa dels consumidors faculta les autoritats autonòmiques per a obligar les empreses a complir amb les seues obligacions. Així, l’article 48 del text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris estableix, conforme al que es preveu en l’article 28 de la Llei de Règim Jurídic del Sector Públic, que “en el procediment sancionador podrà exigir-se a l’infractor la reposició de la situació alterada per la infracció al seu estat original i, si escau, la indemnització de danys i perjudicis provats i causats al consumidor”.

Comparteix

Icona de pantalla completa