Denuncien "actituds trànsfobes" per part d'un membre d'un tribunal d'oposicions per a mestres

CCOO exposa que l'examinador va insistir a referir-se a un home trans amb el seu antic nom, li va dir que "no tenia molt clar que es poguera presentar" i li va demanar un informe del seu endocrí que acreditara que s'està hormonant
26 juliol 2019 17:53h
CCOO PV planteja la necessitat que hi haja "un protocol educatiu de tracte correcte i respectuós cap a les persones opositores". / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La Federació d'Ensenyament de CCOO (FE CCOO PV) ha assegurat que el membre d'un tribunal d'oposicions docents celebrades recentment ha tingut "actituds trànsfobes" cap a un candidat durant el procés de selecció.

Per això, el sindicat demanarà una reunió amb la Direcció General de Personal i no descarta "emprendre accions legals per discriminació de tracte per raó d'identitat de gènere".

La persona afectada és un home trans. En la primera prova, va ser cridat per un nom de dona, que és el que encara figura en el seu DNI perquè no ha transcorregut el temps que marca la llei per a sol·licitar el canvi. L'aspirant va explicar al tribunal la seua situació i va especificar "clarament" el nom amb què volia que se li adreçaren.

No obstant això, quan va ser requerit per a la segona prova, el president del tribunal va insistir a referir-se a ell amb el seu antic nom. A més, en lloc de ser anomenat anteposant els cognoms –com es va fer amb la resta de candidats– se'l va cridar posant en primer lloc i "recalcant" el nom de pila que ja no correspon a la seua actual identitat de gènere.

A més, aquest membre del tribunal va arribar a dir que no tenia molt clar que es poguera presentar i li va demanar un informe del seu endocrí que acreditara que s'està hormonant. Davant del revol provocat, des de la comissió assessora es va informar el tribunal que aquesta persona no tenia per què aportar aquest informe.

L'afectat lamenta que totes aquestes circumstàncies el van afectar emocionalment i, de fet, no va superar la tercera prova.

Des de CCOO remarquen que "el procés de reafirmació de gènere no impedeix, de cap manera, el transcurs de la vida quotidiana"."El procés de reafirmació, en el vessant administratiu, no pot ser causa per a impedir, obstaculitzar, discriminar. I si succeeix, cal actuar amb contundència perquè eixos fets no passen mai més a cap persona en cap moment", continuen.

És per això que el sindicat insta la Conselleria a donar resposta als fets ocorreguts en el desenvolupament de les proves de selecció de les oposicions "on es vessaren accions i actituds per part d'un membre d'un tribunal que són manifestament trànsfobes". A més, la FE CCOO PV planteja la necessitat que hi haja "un protocol educatiu de tracte correcte i respectuós cap a les persones opositores".

next