Desarticulada una xarxa que havia comés robatoris amb violència en vivendes habitades de Castelló i Alacant

Podrien haver sostret un botí superior als 200.000 euros des de març del 2018
19 març 2019 13:15h
S'han esclarit un total de 62 fets delictius. / GUÀRDIA CIVIL

VALÈNCIA. La Guàrdia Civil ha detingut nou persones, totes integrants d'una organització destinada a la comissió de robatoris amb violència en habitatges que tenien els seus habitants a l'interior, en fins a deu demarcacions de l'estat espanyol, entre elles Castelló i Alacant.

L'operació Carcosa, com s'ha denominat l'operatiu, ha esclarit amb aquestes nou detencions un total de 62 fets delictius. La xarxa, en la qual estaven integrats els detinguts, set d'ells de nacionalitat romanesa i els altres dos de nacionalitat espanyola, entrava als habitatges, sempre en urbanitzacions aïllades "i realitzava l'assalt quan els habitants es trobaven a l'interior", ha explicat davant els mitjans de comunicació el tinent coronel, Jesús Manuel Rodrigo.

Els robatoris dels quals se'ls acusa van començar el mes de març del 2018 i s'han produït a les demarcacions d'Albacete, Gijón, Alacant, Castelló, Conca, Madrid, Tarragona, Terol, Toledo i Palència. Es calcula que podrien haver sostret un botí superior als 200.000 euros en aquests mesos.

Les investigacions van començar el mes de maig passat del 2018, després de les denúncies de diversos robatoris en la localitat albacetenya d'Almansa i un altre a Aiora (la Vall de Cofrents).

Els investigadors van determinar que els robatoris seguien un patró similar i des del lloc de la Guàrdia Civil d'Almansa es va poder identificar diverses persones, totes elles amb un ampli historial delictiu, relacionades amb una altra organització criminal desarticulada l'any 2015.

Modus operandi

La xarxa comptava amb dues cèl·lules, una situada a Valdemoro (Madrid) i una altra a Castelló. Els membres triaven els habitatges previ "estudi de la zona" on anaven a cometre el fet delictiu. Fins allà es desplaçaven a peu i una vegada allí "romanien ocults fins al moment que anaven a robar", tal com relaten des de la Comandància de la Guàrdia Civil a Albacete.

L'objectiu eren els habitatges i sempre procuraven que els habitants es trobaren a l'interior "perquè aprofitaven per a amenaçar-los, retindre'ls i fins i tot ferir-los i, d'aquesta manera, obtenien informació per a sostraure joies i altres objectes de valor dins del domicili". I ho feien amb una violència extrema que va portar a una de les seues víctimes a passar diversos dies a l'UCI, en aquest cas a la demarcació de València.

Una vegada fora de la casa, comés el robatori, s'ocultaven "esperant que els dispositius que muntàvem Policia i Guàrdia Civil es desmuntaren" i eixien del lloc a peu.

Els efectes sostrets, segons ha revelat la investigació, els portaven a un magatzem on els ocultaven per a donar-los eixida en locals de venda de joies, locals de venda de segona mà. De fet, en el marc de l'operació "s'han aconseguit localitzar algunes de les joies sostretes", segons el tinent coronel.

40.000 euros intervinguts

Durant els sis registres que van portar a la detenció dels nou acusats d'aquests robatoris es van intervindre 40.000 euros en metàl·lic, a més de joies, rellotges, telèfons mòbils i material informàtic, entre d'altres. Ara la Guàrdia Civil, amb aquests efectes, "encara mantenim l'operació oberta per a tractar d'esclarir altres fets delictius d'aquest grup", ha sentenciat Rodrigo.

L'operació s'ha portat de forma conjunta entre la Unitat de Policia Judicial d'Albacete i la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de València –concretament de Requena–, el GRS de Tarragona, la Comandància de Gijón, la Comandància de Madrid i la Comandància de Castelló.

next