Una desena de col·lectius asseguren que Podem usa la Conselleria d'Habitatge com a "agència de col·locació"

Les organitzacions rebutgen en una missiva conjunta el nomenament de David Vegara, que consideren "un cas greu de nepotisme", i citen també María Oliver, Àngela Ballester i Jaume Monfort 
24 desembre 2019 10:36h
Les entitats denunciants creuen que a les plataformes en favor del dret a l'habitatge se les ha "utilitzades com a mers actius per a recaptar vots i apegar cartells" durant les campanyes electorals, i recalquen que la majoria dels seus integrants són "inscrits en les sigles de Podem i participen activament". Imatge d'arxiu. / EFE, JAVIER LIZÓN

VALÈNCIA (EUROPA PRESS). Una desena de plataformes antidesnonaments i col·lectius socials denuncien que Podem utilitza la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica com a "agència de col·locació", després del nomenament de David Vegara com a director general d'Emergència Habitacional i de l'exregidora de València María Oliver com a assessora del conseller, Rubén Martínez Dalmau.

"És un cas greu de nepotisme", subratllen en una missiva conjunta adreçada al vicepresident segon de la Generalitat i a Podem. Vegara, fins ara assessor de Dalmau, substitueix Lorena Sanz després de cessar fa uns dies a petició pròpia, mentre que Oliver tornarà el 2020 després de dimitir per la causa judicial oberta arran d'un conveni quan era regidora de València en Comú, ja arxivada.

Les organitzacions rebutgen l'elecció de Vegara perquè és arquitecte i no jurista, "a part que no se li coneix cap activitat en els moviments socials en defensa de l'habitatge". "D'ací el nostre temor a la pèrdua dels nostres drets socials i d'habitatge", adverteixen, tot lamentant que no se'ls haja "volgut consultar" i que la decisió no haja sigut presa per la direcció del partit.

En lloc d'aquesta "figura política" recorden la seua proposta de Rafa Aguado com a director d'Emergència Habitacional, un perfil "adequat i precís" en ser "expert en protocols de drets hipotecaris, així com de la protecció de menors en els llançaments de desnonament". Remarquen, això sí, que no pretenen que es col·loque el professional que proposen, només que tinga vinculació amb els "periples" dels col·lectius i experiència amb famílies afectades.

Les entitats se senten "utilitzades" en campanya

Les entitats denunciants creuen que a les plataformes en favor del dret a l'habitatge se les ha "utilitzades com a mers actius per a recaptar vots i apegar cartells" durant les campanyes electorals, i recalquen que la majoria dels seus integrants són "inscrits en les sigles de Podem i participen activament".

Per tot això, consideren que "tant el conseller com els càrrecs polítics i la direcció de Podem estan utilitzant aquests càrrecs com a agència de col·locació", i destaquen que Vegara era exsecretari general de Podem Oriola, conformava llista per a diputat, no va eixir la seua candidatura i "va ser recol·locat com a assessor de Dalmau perquè va realitzar la campanya a Alacant".

"Les persones que treballen per i per al partit han de ser recompensades d'alguna manera, però les institucions no són una agència de col·locació, màximament si no es té l'experiència suficient", emfatitzen les entitats per a alertar que "no és el primer cas que ocorre de col·locació d'amics".

Més enllà de l'últim nomenament, recorden el d'Oliver, designada assessora de Dalmau "després de perdre les eleccions municipals i no aconseguir representació"; el d'Àngela Ballester, qui "era diputada al Congrés i presumptament va conspirar contra Pablo Iglesias juntament amb altres diputats i té una denúncia per presumpta manipulació de les llistes en les primàries de Podem", o el de Jaume Monfort, anterior secretari dels cercles de Podem que "no es va acostar pràcticament a cap cercle i ho va fer només en campanya electoral".

Denuncien que Podem "permet fer negoci a la banca"

Paral·lelament, fan notar el seu malestar respecte al recent acord de la Conselleria d'Habitatge amb la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), signat la setmana passada, pel qual el 'banc dolent' posarà els seus habitatges, locals comercials i solars a la disposició de la Generalitat per a donar resposta a l'emergència habitacional, després d'estudiar les necessitats i l'encaix dels seus 20.000 immobles disponibles al País Valencià.

Es tracta d'una col·laboració que, al seu judici, mostra el "mal funcionament" de la nova Conselleria d'Arquitectura Bioclimàtica. "Rubén Martínez Dalmau i els seus assessors, així com Podem, permeten fer el negoci a la banca, atés que aquests habitatges són de persones desnonades i aquests pactes només beneficien la banca, a part de no cobrir les necessitats que els afectats precisen", denuncien.

De cara al futur, les organitzacions exigeixen que Podem "prenga consciència, revise correctament els llocs i col·loque les persones que realment compleixen amb els requisits que la societat valenciana reclama" amb l'objectiu que "les famílies afectades puguen disposar d'una persona afí i amb els coneixements suficients per a intentar solucionar la problemàtica social, econòmica i habitacional que patim".

Signen la missiva STOP Desahucios Social Valencia, l'associació equatoriana Yasuní, Ecuatorianos Afectados por la Hipoteca (CEAH Valencia), ARI Valencia, Adeha-Alicante, Ecuafectadxs Castellón, PAH Bierzo CyL, Federación Nacional de Asociaciones de Ecuatorianos en España (Fenadee), Iai@flautes i Teranga África en la Diáspora.

next