El desfibril·lador de la Ciutat de la Justícia no tenia les piles recomanades ni contracte de manteniment des del 2016

La Conselleria assegura que no hi ha res que faça pensar que la fallada de l'aparell siga la causa de la defunció però apunta a l'exdirectora general de Justícia, Verónica López, si hi haguera cap responsabilitat política
22 octubre 2019 19:10h
Des de la Conselleria atribueixen a l'exdirectora general de Justícia Verónica López qualsevol tipus de responsabilitat política, si és que n'hi haguera cap, sobre les fallades en el desfibril·lador. / JUAN CARLOS CÁRDENAS, EFE

VALÈNCIA (EP). El desfibril·lador de la Ciutat de la Justícia de València que no va poder ser utilitzat amb un home que va patir un infart dijous passat no tenia les piles recomanades pel fabricant ni contracte de manteniment des del 2016. Aquest home, de 54 anys, finalment va morir.

L'últim contracte de manteniment de l'aparell es va signar eixe any, és a dir, el 2016, moment en què es va fixar la pròxima revisió per al novembre del 2019. Al maig del 2018 es va alertar la Direcció de Justícia que s'havia d'actualitzar el contracte però no es va fer perquè es va aprovar un pla de manteniment de seus judicials per 7 milions d'euros.

Aquest nou pla va deixar fora l'assumpte dels desfibril·ladors, però aquest extrem no es coneixia, segons apunten fonts de la Conselleria de Justícia, fins que va tindre lloc la setmana passada l'incident amb l'home infartat a la Ciutat de la Justícia.

D'aquesta forma, des de la Conselleria atribueixen a l'exdirectora general de Justícia Verónica López qualsevol tipus de responsabilitat política, si és que n'hi haguera cap, sobre les fallades en el desfibril·lador. És més, adverteixen que si haguera d'haver-hi cessaments, el seu seria segur.

L'alerta per les fallades en el desfibril·lador va saltar a la llum pública dijous passat. En el moment d'usar l'aparell, indicava que no hi havia bateria. L'home, insisteixen des de Conselleria, va estar en tot moment assistit per personal mèdic –primer per facultatius que es trobaven en un altre judici i després per l'Institut de Medicina Legal i pel Servei d'Ajuda Metge Urgent (SAMU)– i se li va estar practicant el massatge cardíac. El SAMU, de fet, sí que va utilitzar un desfibril·lador que portava. Sobre aquest tema, des de la Conselleria consideren que és moltíssim més important el massatge cardíac que l'actuació d'un desfibril·lador. 

De moment, en tot cas, i amb les dades amb els quals es compta, des de Justícia asseguren que no hi ha res que faça pensar que la fallada del desfibril·lador siga la causa de la mort de l'home, ja que s'està a l'espera dels resultats de l'autòpsia i d'altres diligències.

Què va fallar?

El desfibril·lador de la Ciutat de la Justícia es va adquirir el 2009 i hi havia un contracte de manteniment del 2012 al 2016. L'última revisió que es va practicar a l'aparell va ser precisament en aquest últim exercici, al novembre, i s'establia una revisió cada tres anys. És a dir, la revisió tocava al novembre d'enguany.

Les piles es van canviar en aquell moment i, suposadament, tenien una durada de quatre anys. No obstant això, van fallar. Després de l'accident amb l'home van comprovar que les piles que portava posades no eren les adequades, ja que no eren de la marca que recomanava el fabricant perquè la càrrega fora més duradora, apunten des de Justícia.

D'altra banda, l'aparell mancava de contracte de manteniment des del 2016. D'aquest extrem va ser informada la Direcció General de Justícia, mitjançant uns correus l'any 2018, però no es va arribar a elaborar cap contracte específic perquè s'estava preparant un mes abans un nou contracte de manteniment per a les seus judicials valencianes en el qual s'invertirien 7 milions d'euros. En total, per a aquest projecte i un altre de seguretat, es van destinar 12 milions d'euros, però cap va incloure els desfibril·ladors. En saber-ho, la Conselleria ha sigut "la primera sorpresa", asseguren.

Així, tot això ocorre en el marc de l'anterior Direcció de Justícia, apunten des de la Conselleria, que assenyala que si haguera d'haver-hi responsabilitats polítiques, serien contra l'anterior direcció, és a dir, contra Verónica López.

Des de Justícia, de moment, s'està intentant determinar amb fiabilitat què va fallar i qui va ser el responsable de no supervisar la inclusió del desfibril·lador en el contracte de manteniment, malgrat els advertiments del 2018. En qualsevol cas, apunten al fet que cal parlar amb els tècnics, que són els encarregats d'aquests treballs.

La Conselleria, després d'aquests desgraciats fets, ha signat un contracte menor per al manteniment dels desfibril·ladors i l'adquisició d'alguns de nous; en concret, tres més per a València. També ha posat les piles adequades a l'aparell que va fallar la setmana passada.

next