Desmantellada una banda criminal a València i Girona que obligava 40 dones a prostituir-se a la Jonquera

Els botxins esclavitzaven les víctimes amb jornades de 14 hores vestides únicament amb roba interior
21 maig 2019 10:39h
Els 'captadors' utilitzaven el mètode 'Loverboy', això és. enamorar les víctimes, a les quals prometien una vida millor a l'estat espanyol. / GUÀRDIA CIVIL 

VALÈNCIA. La Guàrdia Civil ha desmantellat a les demarcacions de València i Girona una organització criminal que explotava sexualment més de 40 dones romaneses en ple carrer en la localitat de la Jonquera (l'Alt Empordà), de les quals tretze han sigut alliberades en una operació on s'ha detingut vint persones.

L'operació Lora –que encara està oberta– està dirigida per un jutjat de València i coordinada per Europol en diversos països europeus. S'ha arrestat els integrants de l'organització, des dels captadors i transportistes als explotadors i blanquejadors dels diners obtinguts per l'activitat criminal.

A més, segons informa aquest dimarts, 21 de maig, la Guàrdia Civil, diversos "tractants" explotaven les seues dones en jornades de fins a catorze hores i els beneficis econòmics s'invertien en propietats immobiliàries de Romania.

Dels vint detinguts, díhuit han sigut arrestats a l'Estat, un a Romania i un altre a Portugal, amb un total de huit escorcolls domiciliaris. La investigació es va iniciar al febrer de l'any 2018, després de la denúncia d'una víctima que va informar la Guàrdia Civil de la situació d'esclavitud que estava vivint en exercir la prostitució de manera forçada, sent explotada i controlada per diferents integrants de l'organització.

Aquesta víctima va ser captada en una situació d'extrema vulnerabilitat i obligada a prostituir-se a França, Liechtenstein, el Regne Unit, Alemanya, Portugal i l'estat espanyol.

Els integrants de l'organigrama delictiu haurien utilitzat el denominat mètode del Loverboy, és a dir, engalipaven les víctimes i els hi prometien una vida millor a l'Estat ocultant-los el vertader motiu de la captació. A més, els agents van comprovar que el cas investigat no era aïllat i que existien nombroses víctimes captades per la mateixa organització.

Les dones explotades a l'Estat eren forçades a exercir la prostitució en condicions molt precàries, amb jornades de més de 14 hores de treball, vestint únicament amb roba interior en ple hivern.

En alguns casos, els explotadors arribaven a controlar fins a set dones, que estaven obligades a exercir la prostitució en carrers controlats per la seua organització, que exercia la violència per a controlar una zona concreta.

Ordre de detenció i lliurament

El considerat com a líder de l'organització investigada, sobre el qual pesava una Ordre Europea de Detenció i Lliurament, va decidir entregar-se la setmana passada en un jutjat de Figueres (l'Alt Empordà), que va decretar el seu ingrés a la presó provisional.

En l'operació s'ha intervingut nombrosa documentació i anotacions relacionades amb l'explotació sexual de les dones, diners en efectiu i tres vehicles d'alta gamma.

L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 4 de València, ha sigut duta a terme per la Secció de Tràfic d'Éssers humans de la Unitat Central Operativa (UCO) i les Comandàncies de la Guàrdia Civil de Burgos, Girona i València, i ha comptat amb la col·laboració del Servei Aeri, GRS, UTPJ, EUROPOL, l'Ambaixada d'Espanya a Romania i l'ONG APIP ACAM.

next