Desmantellada a València una xarxa de falsificació de documents per a traficar amb ciutadans xinesos

L'organització criminal utilitzava un domicili valencià per a amagar les víctimes i després introduir-les al Regne Unit a través de diferents aeroports espanyols 
28 agost 2019 12:24h
Tres persones han sigut detingudes com a màxims responsables d'aquesta xarxa. / POLICIA NACIONAL

VALÈNCIA. La Policia Nacional ha desmantellat a València una organització criminal dedicada a la falsificació de documents que pretenia introduir ciutadans xinesos al Regne Unit. Fins ara, han sigut identificades 40 víctimes que contreien un deute de 30.000 euros cadascuna amb el grup criminal.

Segons informa el cos policial en un comunicat, la xarxa va intentar utilitzar els aeroports de Gran Canària, Tenerife, Fuerteventura, Palma de Mallorca i Barcelona per a introduir els migrants al Regne Unit. L'operatiu s'ha desenvolupat a la demarcació de València i, també, a Las Palmas. Tres persones han sigut detingudes com a màxims responsables d'aquesta xarxa.

L'operació va començar a partir de les declaracions de diverses víctimes, que van informar d'una organització criminal que, presumptament, es dedicava a la immigració irregular de ciutadans xinesos. Aquestes persones viatjaven des del seu país d'origen fins al Regne Unit o Irlanda amb la documentació falsificada i utilitzaven, com a via d'accés previ, aeroports europeus.

La ruta que més utilitzaven era des de la Xina fins a València, on romanien ocults en un domicili diversos dies a l'espera de prosseguir el seu viatge fins al Regne Unit. De vegades, eren traslladats a altres aeroports espanyols amb vols directes al Regne Unit i Irlanda per a no alçar sospites.

Trajectes per 30.000 euros

Al llarg de la investigació, els agents han pogut saber que les 40 víctimes de nacionalitat xinesa van ser captades al seu país d'origen. En arribar al territori espanyol, l'organització els facilitava allotjament fins a tindre preparada la documentació falsificada per a viatjar. Per tot el trajecte –junt amb els bitllets d'avió, documentació falsa, allotjament i manutenció– els cobraven 30.000 euros.

La policia ressalta que els detinguts disposaven d'un xicotet laboratori en el domicili de València per a dur a terme alguna manipulació sobre els passaports per a adaptar-los a les víctimes.

El dispositiu policial va finalitzar amb l'entrada i registre del domicili de València, on tres persones d'origen xinés van ser arrestades per pertinença a organització criminal, falsedat documental i afavoriment de la immigració irregular.

Després del registre s'han intervingut 50 passaports asiàtics de diferents nacionalitats: el Japó, Taiwan, la Xina, Corea del Sud, Singapur, Macau i Hong Kong. També s'han confiscat 13 targetes d'identitat de la República Popular de la Xina, dues targetes d'identitat de Corea del Sud i nou targetes de visats de Nepal en blanc. 

Els agents també van trobar en el registre 21 targetes bancàries de diferents entitats bancàries, 660 euros en efectiu, 3.698 iuans, diversos telèfons mòbils, una tauleta, un ordinador portàtil, una impressora i diversos útils i material per a realitzar la falsificació de documents.

next