Diari La Veu del País Valencià
La despesa turística per la Marató de València va ser de 17,7 milions euros

VALÈNCIA. La Marató València Trinidad Alfonso EDP va tindre, segons un estudi de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), en 2018 un impacte sobre la renda de 13,1 milions d’euros amb una despesa turística de corredors i acompanyants de 17,7 milions, la qual cosa suposa 3,7 euros per cada euro invertit, ja que el pressupost de la carrera va ser de 4,8 milions.

Joaquín Maudos, subdirector de l’IVIE, va destacar la gran “rendibilitat social” que suposa l’esdeveniment per a València i va destacar especialment els 13,1 milions d’impacte sobre el PIB perquè és la xifra que mesura “el benestar” en recollir els sous dels treballadors i els beneficis empresarials.

Segons va detallar, dels 4.839.967 milions de pressupost, els patrocinadors, principalment la Fundació Trinidad Alfonso, van aportar el 67%, el 26% va arribar de les inscripcions, el 4% d’altres ingressos sense especificar i el 3% de l’Ajuntament de València.

Segons la informació de la qual disposa l’organització, el 30,9% dels corredors procedia de la demarcació de València, el 39,6% de la resta de l’estat i el 29,5% de l’estranger. L’estudi xifra en 73.600 els visitants a la ciutat partint dels 31.326 corredors que van tindre la Marató i la carrera de 10 quilòmetres que es va celebrar de manera paral·lela.

En el cas dels espanyols, haurien estat acompanyats per 3,7 persones, amb una estada mitjana de 2 dies, i en el dels estrangers per tres persones, amb una estada mitjana de 3,4 dies. Les dades apunten a una despesa mitjana de 97,3 euros per dia en el cas dels espanyols i de 91,5 en el dels estrangers, amb la qual cosa la despesa turística total arriba a 17,7 milions.

La despesa principal dels visitants va ser en allotjament, un 41,5%, seguit de restauració, un 32,7%, i, a molta distància, l’oci amb un 7,6% o la despesa en comerços amb un 6%.

“L’activitat que mou la marató, entre la despesa de l’organització i el turístic, és de 22,6 milions d’euros però l’impacte net és de 20,3 milions perquè hi ha una part que no l’aporten empreses valencianes i que no es queden ací”, va assenyalar Maudos.

El subdirector de l’IVIE va explicar que amb els “impactes intermedis” l’impacte total va ser de 42,3 milions d’euros i que a València “el PIB ha rebut un benefici de 13,2 milions d’euros, en salaris per a treballadors o beneficis per als empresaris”.

“Per cada euro invertit net a València es queden 2,7 euros més nets”, va destacar Maudos, que va parlar d'”un efecte multiplicador fabulós, un efecte tractor molt important” i que va apuntar que extrapolant les xifres, en termes d’ocupació la marató suposa “l’equivalent a 429 llocs de treball a temps complet”.

El responsable de l’IVIE va apuntar que respecte a 2017 amb un 11% més de corredors ha crescut un 3,7% l’impacte sobre el PIB encara que ha disminuït alguna cosa la despesa turística perquè ha descendit lleugerament el nombre de pernoctacions i per l’auge dels pisos turístics “que són més barats que els hotels”. L’informe realitzat per l’IVIE (Institut València d’Investigacions Econòmiques) està basat en tota la informació facilitada per l’organització i en 624 enquesta i part, segons va explicar Joaquín Maudos, subdirector de l’institut, “d’un supòsit conservador”.

“Encara que infraestimem l’impacte, suposem que el corredor valencià s’ha gastat el mateix que si no s’haguera celebrat la marató pel que no el tenim en compte”, va assenyalar. A més, en l’acte es van revelar les dades de satisfacció d’una enquesta de satisfacció en la qual els corredors puntuen amb un 8,8 sobre 10 la prova i en la qual més de la meitat dels enquestats, un 51,4, li atorguen un 9.

Joaquín Aldas, responsable d’aquesta part de l’informe, va destacar que les dades arriben d’una enquesta que ha contestat el 31% de corredors i va subratllar especialment el fet que 4,8 de cada 5 recomanarien la prova. “És un element tremendament important, de qui t’acabes fiant és del company que està suant i corrent amb tu”, va assenyalar.

A més, va dir que el recorregut, l’animació i l’avituallament són els aspectes més valorats però que els aspectes diferencials de la prova valenciana són “l’entorn de l’arribada a la meta i l’entrada a la Ciutat de les Arts i les Ciències”.

Comparteix

Icona de pantalla completa