Detingudes dues persones a Alacant que explotaven sexualment 11 dones

Els detinguts formaven part d'un grup itinerant format per un total d'onze proxenetes
31 març 2019 13:46h
Dos dels arrestats es trobaven a la demarcació d'Alacant. / MINISTERI DE L'INTERIOR

ALACANT. Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup itinerant de proxenetes que explotava dones en pisos turístics en un operatiu en què s'han detingut onze persones i s'ha decretat l'ingrés a la presó per a sis d'elles. Pel que fa a les dones, onze d'aquestes han sigut alliberades segons ha informat el Ministeri de l'Interior. Dos dels arrestats es trobaven a la demarcació d'Alacant.

Durant la investigació, els agents han constatat que la xarxa criminal hauria llogat pisos en més de la meitat de les demarcacions de l'Estat. Així mateix, els investigadors van comprovar que usaven plataformes de lloguer de pisos turístics o altres mitjans de lloguer rotacional per a ocultar les seues activitats delictives.

La investigació va començar quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'una organització dedicada al tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual. La xarxa, formada per persones de nacionalitat espanyola i veneçolana, es dedicava a la captació de dones joves veneçolanes amb una situació de precarietat econòmica i vulnerabilitat oferint un treball inexistent a Espanya.

Després de la fase de captació, es duia a terme el trasllat de les dones, que incloïa la reserva d'hotel, el pagament del bitllet d'avió i altres tràmits que generaven un deute econòmic que haurien de saldar exercint la prostitució.

Els agents van constatar que es tractava d'una xarxa itinerant de proxenetes amb una àmplia mobilitat geogràfica i que feia servir habitatges de lloguer turístic que l'organització contractava en diferents ciutats de la geografia estatal. Durant la investigació s'ha comprovat el lloguer de pisos en més de la meitat de demarcacions de l'Estat espanyol.

La xarxa desmantellada aprofitava la seua àmplia mobilitat geogràfica per a oferir les dones com a "novetats" en les localitats on eren traslladades, la qual cosa els proporcionava un major benefici econòmic. Els investigats també es desplaçaven als llocs on estaven les dones i llogaven pisos pròxims als utilitzats per a l'explotació per a supervisar la il·lícita activitat.

Les víctimes eren controlades sota amenaces i coaccions en tot moment i fins i tot podrien arribar a ser agredides físicament per a sotmetre-les al pagament del deute contret, deute que a més augmentava si no complien amb els terminis establits per a fer efectiu el pagament.

Els moviments i els contactes que les dones tenien amb tercers eren sempre supervisats i auditaven els seus serveis sexuals sense permetre que descansaren. L'organització també els oferia la possibilitat de regularitzar la seua situació a canvi d'una contraprestació econòmica.

A més de l'explotació sexual de dones, l'organització es dedicava al tràfic de drogues a xicoteta escala sota les directrius dels membres de l'organització que ocupaven els escalons més alts d'aquesta. 

Després d'analitzar tota la informació recopilada, els agents van establir el dispositiu operatiu i van realitzar nou escorcolls simultanis en pisos de Granada (4), Almeria (2), Ferrol (1), Pontevedra (1) i Alacant (1), immobles que en aquest moment regentava l'organització criminal. En total, s'ha arrestat onze persones a Almeria (3), Granada (2), Alacant (2), Pontevedra (1), Ferrol (1), la Corunya (1) i Madrid (1).

next