Detingut un home a Alfarrasí per incitar a l'odi i a la violència contra musulmans des d'una xarxa social

L'home de 44 anys guardava a la seua casa una gran quantitat d'armes de foc, algunes d'elles històriques o amb inscripcions neonazis 
26 febrer 2019 14:25h
L'operació va començar arran de les publicacions de contingut violent i xenòfob en un perfil de Facebook. / GUÀRDIA CIVIL

VALÈNCIA. La Guàrdia Civil ha detingut a Alfarrasí (Vall d'Albaida) un home de 44 anys per presumptament incitar de manera directa a l'odi i la violència contra els musulmans i el col·lectiu d'immigrants a través d'una coneguda xarxa social. En el seu domicili acumulava gran nombre d'armes de foc i de tota mena (de blanques, d'històriques i material bèl·lic d'exposició), diverses d'elles amb inscripcions neonazis i simbologia d'extrema dreta, informa l'institut armat en un comunicat.

L'operació Vidas va començar arran de les publicacions d'aquest home, de nacionalitat espanyola, de contingut violent i xenòfob en un perfil de Facebook des de feia mesos. Pel que sembla, incitava de manera clara i directa a l'odi i a exercir la violència contra els col·lectius d'immigrants i musulmans.

Els investigadors han analitzat centenars de missatges realitzats per l'arrestat, alguns d'ells de contingut extremadament violent i amb referències a l'ús d'armes de foc. La publicació d'aquest material en Internet era oberta i sense cap mena de restricció, per la qual cosa van poder arribar a qualsevol usuari de la xarxa social.

Davant la gravetat dels continguts, les perquisicions van permetre identificar l'usuari i la seua detenció com a presumpte autor d'un delicte contemplat en l'article 510 del Codi Penal, en el marc d'unes diligències prèvies del jutjat d'instrucció número 2 d'Ontinyent (Vall d'Albaida).

Material de la IIa Guerra Mundial

Prèviament, els agents van realitzar un registre en l'habitatge del detingut i van intervindre tant el seu mòbil, per a estudiar-lo, com un total de 16 armes de foc, prop d'un centenar d'armes blanques de tota mena i dimensions, gran quantitat de munició metàl·lica i, fins i tot, material bèl·lic de la Segona Guerra Mundial i altres conflictes.

Diverses de les armes blanques intervingudes estan gravades amb simbologia nazi i d'extrema dreta, fet que reforça la investigació. El material va ser intervingut per la Guàrdia Civil i posat a disposició del jutjat d'Ontinyent.

La investigació ha estat coordinada per la Fiscalia encarregada de la investigació dels delictes d'odi a la demarcació de València, entre la secció d'Informació de la Guàrdia Civil de la zona de València i la prefectura del servei d'Informació UCE-3.

Aquesta operació s'emmarca dins d'una de les prioritats establides per la Secretaria d'Estat de Seguretat: la investigació i persecució dels delictes d'odi, visible després de la recent aprovació del pla d'acció de lluita contra els delictes d'odi.

next