Detinguts 18 grafiters per danys en trens de València

El grup de grafiters està vinculat amb 159 delictes, valorats en 650.000 euros
11 febrer 2019 12:10h
 Els grafiters estaven assentats a municipis de Madrid i València. Imatge d'arxiu. / EFE

VALÈNCIA. La Policia Nacional ha detingut 18 grafiters per 159 delictes de danys en vagons i estacions de metro i de Renfe de diverses demarcacions, entre elles la de València, valorats en 650.000 euros. Dels detinguts, un d'ells està ja a la presó i altres tres amb mesures d'allunyament. 

Segons informa la Prefectura Superior de Policia, els atacs van ser perpetrats durant Halloween, del 31 d'octubre al 2 de novembre de l'any passat, en atacs comesos a les estacions del metro madrileny de Cuatro Vientos, Casa de Campo, Las Rosas i Parque de los Estados, en les quals van resultar ferits agents de la Policia i vigilants de seguretat. A més d'aquestes accions, comeses pel procediment del palancazo, les forces de seguretat els imputa 159 delictes de danys, valorats en 650.000 euros.

Les investigacions es van iniciar el passat mes de juny després d'una operació coordinada amb la policia italiana per a identificar diversos membres d'un grup de grafiters assentat a Madrid i València i que s'havien desplaçat diverses vegades a Milà per a realitzar una 'campanya' de grafits. 

El grup actuava pel procediment del palancazo, és a dir: diversos membres pugen al tren accedint a l'interior de la cabina posterior per a forçar la porta d'accés. Una vegada dins manipulen els mecanismes de conducció per a detindre el comboi, la qual cosa produeix una frenada brusca del tren, amb el consegüent risc de lesions per als usuaris, i fa perdre el control al maquinista.

Amb el comboi parat, mentre uns grafiters realitzen les pintades amb la seua signatura personal, els altres amenacen els viatgers i el personal de metro, vigilen i graven l'acció. Una vegada finalitzades les pintades, ixen fugint del lloc.

Després de diverses perquisicions es van poder identificar els integrants d'aquesta banda i, en coordinació amb Eurojust, van ser realitzats simultàniament onze escorcolls: dos a Madrid; altres en els municipis madrilenys de Fuenlabrada (dos), Móstoles (dos) i Parla (un); un a València capital; dos a Paterna (l'Horta Oest), i un a Burjassot (l'Horta Nord).

En aquestos escorcolls s'ha intervingut una gran quantitat d'efectes, com ara material informàtic –on el grup emmagatzemava els seus assalts–, àlbums fotogràfics amb les seues pintades en trens i vagons, uniformes de personal de seguretat de Metro i pots d'esprai. La majoria dels investigats tenien pintades totes les parets dels habitatges amb la seua signatura. 

Segons la Policia, els detinguts eren molt actius i volien donar-se a conéixer a nivell internacional, per la qual cosa difonien les seues accions a través de les xarxes socials o fòrums especialitzats a fi d'aconseguir fama i prestigi en l'ambient grafiter. 

En la investigació es va poder comprovar que alguns d'ells –i per a finançar-se els viatges– robaven en centres comercials de l'Estat i, fins i tot, d'altres ciutats europees. Un dels detinguts ha ingressat a la presó i a altres tres el jutge els han imposat mesures d'allunyament de les instal·lacions ferroviàries. L'operació continua oberta i no es descarten més detencions.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next