El dilema de Compromís si no va sol al 10N: triar entre A la valenciana o Más Madrid

La coalició valencianista celebra aquest dilluns una reunió executiva en la qual començarà a debatre la manera com concorre a les properes eleccions generals
23 setembre 2019 06:02h
Compromís inicia aquest dilluns el debat per a decidir com concorre a les eleccions del 10N. / COMPROMÍS

VALÈNCIA. Más Madrid, el partit de l'ex de Podem Íñigo Errejón i l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena, es presentarà a les eleccions generals del 10N. Així ho van decidir la militància i els càrrecs públics de la formació en una assemblea celebrada aquest diumenge de vesprada a Madrid, on els assistents van votar a mà alçada.

Aquesta decisió, que es farà oficial el dimecres vinent, augmenta les possibilitats que té Compromís per a presentar-se als comicis del 10N. Com ja ha ocorregut en altres cites electorals, dins de Compromís s'ha obert el debat sobre si caldria confluir amb altres partits o no de cara a unes eleccions generals i el fet que Más Madrid finalment sí que participe en el 10N amplia el dilema de la coalició sobre amb qui presentar-se si finament decideix confluir amb altres forces polítiques.  

L'idea de presentar-se junt amb altres partits pren força en aquesta ocasió ja que, en la passada cita amb les urnes, Compromís es va presentar en solitari i només va traure un diputat. En canvi, en els comicis del 2016, quan es va presentar amb la marca A la Valenciana –de la qual formaven part les vessants valencianes de partits estatals com Podem i Esquerra Unida–, en va obtindre quatre. Per això, l'opció de la confluència és la preferida de molts, entre ells l'alcalde de València, Joan Ribó, que va defensar aquest cap de setmana que Compromís "no pot anar sol" a unes eleccions generals.

No obstant això, els partits que formen Compromís tenen sensibilitats diferents sobre aquesta qüestió. Aquest dilluns, la coalició celebra una reunió executiva en la qual començaran a debatre quin és l'escenari que consideren més adient per a millorar el resultat de les eleccions del 26 d'abril, on només van aconseguir un diputat.

La branca d'Iniciativa, encapçalada per Mónica Oltra, es mostra partidària de concórrer a les eleccions "sumant totes les sensibilitats possibles", segons apunten fonts del seu entorn. Així, l'opció preferida de la vicepresidenta de la Generalitat seria sumar amb Unides Podem, la formació encapçalada per Pablo Iglesias i Alberto Garzón.

La branca del Bloc, que representa la vessant més nacionalista de la coalició, és la que probablement està més dividida en aquesta qüestió. Hi ha qui dona suport a l'opció de pactar amb el partit d'Errejón, com és el cas de Joan Baldoví. L'actual i únic diputat de Compromís al Congrés considera que seria beneficiós anar de la mà d'una formació que, a diferència de Podem, no rebrà vot de càstig per la investidura fallida.

Tot i això, dins del Bloc també hi haurà qui defense, igual que Iniciativa, que la millor opció per a aconseguir més diputats valencians al Congrés serà anar de la mà de Pablo Iglesias. Finalment, hi ha d'altres que advoquen per fer un projecte en solitari íntegrament valencianista. La setmana passada, el portaveu a les Corts i membre del Bloc, Fran Ferri, es mostrava partidari "d'oferir un ampli ventall de possibilitats" a l'electorat de l'esquerra.

Així, aquest dilluns els dirigents de la coalició començaran a debatre sobre si reeditar la confluència A la Valenciana amb les vessants autonòmiques d'Esquerra Unida i Podem, que estan representades al País Valencià i que, per tant, compta amb interlocutors al territori, però que, per contra, porten en la motxilla haver fracassat en l'intent de formar un govern de progrés, o per contra, unir-se amb un partit 100% estatal, concretament madrileny, com és Más Madrid. 

Aquest partit, escissió de Podem, no té cap filial al País Valencià que reculla les sensibilitats del territori, però, en canvi, no carrega la llossa d'haver sigut incapaç d'aconseguir formar un govern progressista a l'Estat.

Amb totes aquestes opcions sobre la taula, Compromís inicia un debat que es preveu llarg i intens. De fet, és molt probable que s'acabe el dia sense que la coalició haja pres una decisió definitiva.

next