La Diputació de València crea una comissió per a recuperar la memòria dels afusellats a Paterna

L'entitat estudia erigir un monument en el mur proper al cementeri de la localitat en honor als 2.238 assassinats pel franquisme entre el 1939 i el 1956
2 octubre 2019 14:59h
Una de les línies noves de treball és erigir un monument que servisca de memorial en honor dels afusellats. / DLV

VALÈNCIA. La Diputació de València, junt amb l'Ajuntament de Paterna, ha establit una comissió amb els familiars de les víctimes del franquisme i els propietaris dels terrenys del que va ser l'antic mur d'afusellament, conegut com el 'paredón d'Espanya'. Aquest dimecres, tots els agents implicats han mantingut la primera de les reunions, encaminada a emprendre accions per a recuperar la memòria dels afusellats per la dictadura. 

Aquest procés de recuperació de les víctimes suma ja més de 1.000 cossos localitzats, i 750 exhumats i en fase d'identificació. Segons un comunicat de la Diputació, ara pretenen explorar altres vies per a continuar reparant la memòria de les víctimes. Així, una de les línies noves de treball és erigir un monument que servisca de memorial en honor dels 2.238 assassinats entre el 1939 i el 1956 en el mur localitzat al costat del cementeri de Paterna. 

En la reunió d'aquest dimecres han participat el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera; el responsable de l'Agrupación de Familias de Víctimas del Paredón de España, Ismael Fita; el tinent d'alcalde i regidor de Protecció i Drets de la Ciutadania de Paterna, Julio Fernández; Alicia Catalán, en representació de l'empresa Barrio La Pinada, propietària dels terrenys; el coordinador del Grupo para la Memoria Histórica de València, Matías Alonso, i els tècnics provincials Belén de Miguel i Paco Sanchis.

En aquesta comissió han coincidit en la necessitat de recuperar aquest espai i, a través del record i la visibilització de les 2.238 víctimes, contribuir a la seua dignificació per la via de la reparació i la justícia.

De moment, les reunions de treball serviran per a conéixer l'estat i la catalogació del terreny, així com els detalls tècnics i legals per a realitzar qualsevol tipus d'intervenció arquitectònica. Superats aquests tràmits, s'arribaria al període d'exposició d'idees per a donar forma a aquest homenatge als afusellats en el mur de la mort de Paterna.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next