Una diputada de Ciutadans, condemnada a pagar 4.380 euros per un fotomuntatge d'un diputat del PPCV

Cristina Gabarda està acusada d'un delicte d'injúries greus amb publicitat després de publicar una imatge de Miguel Barrachina amb el text "imputat per corrupció"
17 maig 2019 12:42h
La vista oral es va celebrar el passat 23 d'abril i l'acusada, segons recull la sentència, va afirmar que havia publicat la foto "per distracció" i "sense mala intenció". / EUROPA PRESS

CASTELLÓ DE LA PLANA. La diputada de Ciutadans (Cs) a les Corts per Castelló Cristina Gabarda ha sigut condemnada pel jutjat penal número 4 a pagar 4.380 euros per un delicte d'injúries greus amb publicitat per haver publicat en una xarxa social un fotomuntatge en què acusava el president del PP de Castelló, Miguel Barrachina, d'estar "imputat per corrupció". Tant Gabarda com Barrachina van prendre aquest dijous possessió dels seus càrrecs com a diputats per la demarcació de Castelló a les Corts.

La sentència, a què ha tingut accés EFE, considera provat que Gabarda, que també és membre de la Diputació de Castelló, va publicar el 18 de desembre del 2015 en el seu perfil de Facebook un "fotomuntatge amb la clara intenció d'ocasionar un menyscapte en la imatge i l'honor de Miguel Barrachina".

Barrachina era en aquell moment vicepresident de la Diputació de Castelló i candidat número 1 al Congrés dels Diputats pel PP de la demarcació.  En el fotomuntatge apareixia una imatge de seua darrere de les reixes d'una presó, vestit de reclús i amb un text que deia: "Així és com la vella política comença a ordenar la ciutat, la província... molt de soroll i poques anous. Encara que intenten desacreditar el nostre treball, els fets demostren més que les paraules... La nostra il·lusió hui és més forta". A més, sobre la imatge hi havia un text amb lletres roges i en majúscula que deia:"Miguel Barrachina, imputat per corrupció".

Segons la sentència, la imatge i el text eren un "muntatge" que va ser elaborat per un tercer, no identificat, que "el va fer circular a través de l'aplicació de telefonia mòbil Whatsapp". L'acusada, després de rebre'l al seu telèfon mòbil, "va optar per publicar-lo en el seu perfil de Facebook, de públic accés per als usuaris d'eixa xarxa social, sabent que tindria difusió".

La difusió "va ser tal", explica el magistrat, que "eixa mateixa vesprada, al voltant de dues hores després d'haver-se publicat el fotomuntatge, un periodista va alertar Barrachina de la publicació, que es va sentir ofés i va contactar per telèfon amb l'acusada, qui es va disculpar de forma privada, però es va negar després a emetre un comunicat en el sentit que exigia l'afectat".

La vista oral es va celebrar el passat 23 d'abril i l'acusada, segons recull la sentència, va afirmar que havia publicat la foto "per distracció" i "sense mala intenció". Gabarda va indicar davant el jutge que era una altra foto la que volia publicar, "d'una plaça del Grau que estava plena de fem", i que "de manera inconscient" va publicar eixe fotomuntatge de Barrachina, que "va esborrar després de 4 minuts". Tot i així, va reconéixer que "no es va disculpar en públic" i no va realitzar la rectificació que li demanava el perjudicat en acta notarial perquè hauria sigut un "suïcidi polític".

El magistrat la considera autora d'un delicte d'"injúries greus amb publicitat", encara que amb l'atenuant de dilacions indegudes. Per això, la condemna al pagament d'una multa de 2.880 euros i a indemnitzar Barrachina per mal moral amb 1.500 euros. També ha sigut condemnada en costes, valorades per l'acusació en 4.000 euros.

Gabarda, que segons ha informat Ciutadans recorrerà la sentència, haurà de publicar la resolució d'aquesta sentència i deixar-la durant un temps mínim de 48 hores en el seu perfil de Facebook a fi de "netejar l'honor de Miguel Barrachina".

next