El director de l'IVF acudirà a les Corts el dia 30 però l'oposició continua exigint la compareixença de Puig

El PPCV considera "sospitosa" la modificació de la llei d'incompatibilitats proposada pel Consell després que els populars acusaren el president d'haver-la incomplit
23 juliol 2019 18:40h
Illueca va demanar la seua compareixença de manera voluntària. / EFE

VALÈNCIA. El director general de l'Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, acudirà a les Corts el 30 de juliol després d'haver demanat la compareixença voluntària per a explicar els detalls de l'operació del banc públic amb el deute de Grupo Zeta per a afavorir la seua compra per part de Prensa Ibérica.

Així ho ha acordat la Junta de Síndics a proposta del PSPV. El pròxim dimarts s'habilitarà la comissió d'Economia perquè acudisca Illueca a explicar "tots els elements d'una operació que és legal, legítima, transparent i coneguda per tots", tal com l'ha definit el portaveu dels socialistes, Manolo Mata.

L'oposició, no obstant això, continua demanant la compareixença de Ximo Puig per la seua relació accionarial amb una de les empreses del grup, Pecsa, i la seua participació en el decret que regula l'activitat de l'IVF i que va donar seguretat jurídica a l'operació. Una petició que la Junta ha rebutjat gràcies a la majoria dels tres socis del Botànic, PSPV, Compromís i Unides Podem. 

Malgrat que el president va reiterar en diverses ocasions que estava "a disposició de les Corts" per a comparéixer quan ho desitjaren, la decisió depén en última instància dels grups parlamentaris dels partits que formen part del Consell. En aquest sentit, la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, li ha retornat la pilota a Puig afirmant que "el format [per a donar les explicacions pertinents] haurà de decidir-lo el president". 

En qualsevol cas, les tres formacions consideren que, per ara, és suficient amb la compareixença d'Illueca, ja que segons afirmen fonts socialistes, "va ser ell qui va prendre la decisió". 

Modificació de la llei d'incompatibilitats 

Abans la reunió de síndics, Bonig ha qualificat de "sospitós" que el la Conselleria de Transparència haja proposat una modificació de la llei d'incompatibilitats una setmana després que els populars afirmaren que Puig l'havia incomplit perquè no s'havia abstingut en la votació del decret de funcionament de l'IVF

La realitat, no obstant això és que la proposta de modificació, plantejada pels tècnics de la conselleria, és de l'1 de juliol, abans que apareguera la primera notícia sobre la polèmica de Puig, del 9 de julio. La proposta de modificació ha sigut publicada aquest dimarts en el DOCGV i afecta tres apartats. 

Respecte a l'article 10, se substitueix l'anterior redacció de l'apartat 2.g) per una de nova que preveu que l'Oficina de Control dels Conflictos d'Interessos "exercirà labor inspectora quan tinga coneixement de qualsevol indici d'irregularitat en matèria d'incompatibilitats o conflictes d'interessos per denúncia, petició raonada d'altres òrgans o entitats o a iniciativa pròpia", una fórmula més llarga i menys interpretable que l'anterior, que es limitava al presumpte de "quan es detecte alguna irregularitat". 

Un altre article modificat és el 15.2.a) respecte a les infraccions, que passa a considerar "molt greu" la presentació de dades o documents falsos només en el cas que es realitze "deliberadament". L'últim d'ells és el 2.f), respecte dels subjectes als quals se'ls aplica la llei, on s'afegeix que els càrrecs nomenats pel Consell hauran de rebre "retribució o tindre atribuïdes funcions executives o directives" per a entrar en aquest supòsit. 

A més, Bonig ha aprofitat la jornada per a insistir a la Conselleria de Transparència que publique una sèrie de documents relatius a l'operació de l'IVF. En concret, demanen l'acord de finançament sindicat del 2005 pel qual es va donar el crèdit al Grup Zeta, les modificacions posterior, l'acord marc de finançament de juliol del 2017 i els informes de l'expedient per a la venda del deute a Prensa Ibérica amb una condonació del 70%.

D'altra banda, la portaveu adjunta del grup popular, Eva Ortiz, també ha demanat la compareixença de la directora general de l'Advocacia de la Generalitat, María José Rodríguez Blasco, perquè explique l'informe en què assegura que no hi va haver conflicte d'interessos en la participació de Puig en la votació del decret de funcionament de l'IVF.

next