La directora de l'Institut de Dret del Transport de l'UJI guanya un plet a Ryanair per l'anul·lació d'un vol 

La catedràtica de la Universitat de Castelló va haver de fer dos nits a Alemanya per la cancel·lació del seu viatge i la companyia no es va fer càrrec de les despeses
22 novembre 2019 10:42h
La professora ha guanyat Ryanair després de dos anys de confrontació en els jutjats. / EFE

CASTELLÓ DE LA PLANA (EFE). Una catedràtica de la Universitat Jaume I de Castelló, María Victoria Petit, ha guanyat una demanda que va presentar contra la companyia Ryanair, que haurà d'indemnitzar-la amb 4.685 euros més interessos i costs per haver cancel·lat el seu vol de tornada de Bremen (Alemanya) a Alacant sense respectar els drets dels passatgers.

La interlocutòria de l'Audiència Provincial de Castelló, que en confirma una altra anterior del jutjat del mercantil número 1 de Castelló i que havia sigut recorreguda per la companyia, considera provat que la demandant va viatjar a Bremen amb dos familiars a l'octubre de 2017 i que, quan es trobaven ja a la porta d'embarcament, van rebre la notícia de la cancel·lació del vol.

Eixa cancel·lació els va obligar a romandre dos dies més a Alemanya i córrer amb les despeses de l'allotjament fins que van poder tornar a Espanya. Encara que la cancel·lació es va deure a una vaga general a França, la companyia aèria demandada va tindre coneixement amb antelació del problema, però no va avisar els viatgers ni va buscar rutes alternatives.

La professora, que dirigeix l'Institut de Dret del Transport de l'UJI i ha guanyat Ryanair després de dos anys de confrontació als jutjats, ha recordat en una conversa amb EFE que la companyia aèria "havia incomplit diversos reglaments de la Unió Europea". "I a més, a mi, personalment, m'havia causat un perjudici notable, per la qual cosa em vaig decidir a demandar", ha explicat.

La raó per a demandar era clara, segons Petit, però al mateix temps reconeix que probablement quasi cap altre viatger va actuar contra la companyia. "La major part dels consumidors no reclamarà per quantitats com 300 o 500 euros. En presenten queixa un 20%, per dir una xifra; a molts no els responen i, finament, presenten la demanda menys de l'1%". 

"Companyies com Ryanair, que han sigut molt intel·ligents en l'ús de la liberalització del mercat per a ser competitives, han aconseguit ser-ho menysvalorant el passatger", assenyala a EFE. 

"No fa falta ser catedràtic per a guanyar-los un plet, sinó tindre ganes. Ryanair sol respondre negativament a qualsevol reclamació. Vaig pensar que s'anaven a aplanar, perquè el cas era clar per a mi, però no ho van fer, i van acabar venint els seus advocats a Castelló. I després van apel·lar", recorda. Al seu judici, "cal seguir fins al final i aconseguir que, si han sigut intel·ligents per a aprofitar el mercat, respecten també el consumidor, el seu client".

next