Diari La Veu del País Valencià
La disputa sobre el ‘qui’ de Medi Ambient tensa les negociacions del Botànic 2.0 fins a l’últim minut

VALÈNCIA. El temps s’acaba. Ximo Puig enfrontarà aquest dimecres, 12 de juny, el debat d’investidura, hi haja o no hi haja acord de govern. La voluntat per part dels tres socis, és clar, és que es materialitze d’una vegada i que es puga presentar al públic aquesta mateixa vesprada de dimarts a Alacant. Abans, però, hauran d’enfrontar la huitena i última reunió per tal de desbloquejar el gran entrebanc: qui es quedarà la Conselleria de Medi Ambient –que probablement rebrà el nom de Transició Ecològica–. La cita: aquest dimarts a les 10 del matí a la seu del PSPV.

Durant la maratoniana jornada negociadora d’aquest dilluns, que va començar a les 9 del matí i va acabar passades les 9 de la nit –amb pausa per a dinar i diversos recessos inclosos–, els socis del Botànic no van poder desencallar el debat. El PSPV proposa fusionar la Conselleria d’Habitatge amb la de Medi Ambient i cedir-la a Unides Podem, de manera que la coalició liderada per Martínez Dalmau completaria la segona conselleria que li correspon, juntament amb la de Transparència.

No obstant això, aquesta idea no agrada gens a Compromís, que no està disposat a cedir dues de les àrees importants que ha dirigit durant l’última legislatura –Medi Ambient i Transparència– i vol que siga el PSPV qui acabe cedint espais de poder a Unides Podem. Aquest pols és el que, principalment, es va mantindre durant quasi tot aquest dilluns, que va acabar amb Compromís donant per finalitzada la sessió. Després de tindre tota la nit per a reflexionar, els negociadors hauran de resoldre el conflicte sí o sí durant aquest dimarts al matí. Algú haurà de cedir.

Per la seua banda, Unides Podem sembla satisfet amb eixa doble Conselleria d’Habitatge i Medi Ambient. Amb tot, assumeix que serà degudament buidada de les competències perquè la coalició d’esquerra no puga bloquejar grans projectes, com ara Puerto Mediterráneo; això, amb altres protagonistes, ja va suposar una crisi en la legislatura passada. D’altra banda, aquesta confluència també haurà de resoldre el seu repartiment de poder intern; algunes veus apunten que finalment cediran una de les conselleries –en l’escenari actual, la de Transparència– a la segona pota, EUPV.

Durant la jornada de dilluns no van faltar les veus, d’un costat i d’un altre, que van apel·lar a la “generositat” per tal de deixar tothom content. De la mateixa manera, encara ressonen les declaracions de Rubén Martínez Dalmau, qui aquest dilluns al matí va assegurar a Enric Morera que no està garantit el suport dels seus huit diputats en la investidura si abans no queda tancat i signat l’acord de govern. Com a contrapunt, a la vesprada el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va tractar d’enviar un missatge tranquil·litzador afirmant, en una entrevista a Europa Press, que “no passa res si s’arriba a un acord satisfactori una hora abans” del temps límit. És la mateixa tesi que defensa Manolo Mata, qui a l’eixida de la reunió va afirmar que l’acord arribarà “sobre la campana”.

Si bé Dalmau no tindrà clara la seua postura fins que el paper no estiga sobre la taula, tant Isabel Bonig com Toni Cantó estan molt segurs del que faran dimecres. La popular ja va vaticinar divendres passat que Puig serà president, però només si els negociadors “arriben vius” al dia de la investidura, cosa que encara està per veure. Per la seua banda, el líder de Ciutadans va aprofitar aquest dilluns els entrebancs de les negociacions per a qualificar-les com un “espectacle lamentable de repartiment del Botànic”. Per si algú ho dubtava, també ha confirmat el seu ‘no’ innegociable.

Les bases de cadascuna de les formacions botàniques ja voten des d’aquest dilluns els sis eixos programàtics acordats per la mesa negociadora, el famós ‘què’, definitivament esclarit i que, previsiblement, serà referendat per una militància que desitja l’acord més que ningú. Aquestes línies de govern seran: Transició ecològica i lluita contra l’emergència climàtica; Feminisme, diversitat i igualtat de tracte; Serveis públics per a continuar rescatant i cuidant persones; Ocupació, model productiu i innovació; Qualitat democràtica i bon govern, i Finançament just i fiscalitat progressiva.

D’una manera o una altra, aquest dimarts es resoldrà el dilema sobre Medi Ambient. Quan es conega qui es queda finalment la cartera, si Unides Podem o Compromís, també s’esclariran la resta d’incògnites que, a hores d’ara, encara sobrevolen la formació del nou govern. Per exemple, si Dalmau podrà exercir la tan desitjada vicepresidència segona, o si finalment es queda amb 12 conselleries més una presidència sense competències o s’integra en algun dels departaments. Serà aleshores quan, ja en el huité dia i sense més temps per davant, el Botànic 2.0 es convertirà en realitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa