Investigadors valencians dissenyen un equip que comprova la qualitat del torró en menys de tres minuts 

L'equip permetrà analitzar amb major eficàcia la qualitat de la matèria primera, enfront dels mètodes actuals, que tarden hores o dies a realitzar l'anàlisi
8 juliol 2019 17:16h
L'equip compta amb sensors avançats que tarden dos o tres minuts, enfront dels mètodes actuals, que tarden hores o dies

VALÈNCIA. L'institut tecnològic de la indústria agroalimentària AINIA ha dissenyat un equip ràpid amb sensors avançats que comprova la qualitat del torró i la fruita seca en dos o tres minuts, enfront dels mètodes actuals, que tarden hores o dies.

Dissenyat juntament amb les empreses Intertronic Internacional SL i Almendra y Miel SA, l'equip permetrà a les empreses torroneres controlar amb major eficàcia la qualitat de la matèria primera i minimitzar riscs potencials per a la salut del consumidor, segons ha informat AINIA en un comunicat.

La tecnologia desenvolupada pot controlar com afecta l'oxidació dels àcids grassos de l'ametla i d'altres tipus de fruita seca a les característiques sensorials (sabor i olor) dels aliments que s'elaboren amb aquests ingredients, com ara el torró.

La vida útil del torró és llarga i, depenent de la varietat, se situa entre els 15 i 18 mesos des de la seua fabricació, però el procés d'oxidació es produeix amb especial intensitat en l'ametla i en altres tipus de fruita seca utilitzats com a matèries primeres per a la seua elaboració, de manera que s'originen aromes i sabors indesitjats, com ara el gust a ranci o la formació de composts potencialment tòxics que poden suposar un risc per a la salut.

Segons Lorenzo Cervera, del departament d'instrumentació i automàtica d'AINIA, aquest prototip suposa "un salt qualitatiu i quantitatiu" respecte els equips i tècniques (anàlisis químiques, anàlisi cromatogràfica, anàlisi sensorial) que s'utilitzen actualment, ja que els sensors són capaços d'obtindre resultats, tant químics com sensorials, en pocs minuts.

Amb aquesta nova tecnologia, les empreses del sector del torró i qualsevol altra que processe fruita seca podran augmentar i estandarditzar la qualitat dels productes de llarga vida útil i, en particular, dels aliments amb alt contingut en àcids grassos insaturats.

next