Diari La Veu del País Valencià
Diversos hospitals valencians participen en un assaig clínic per a crear noves vacunes contra l’al·lèrgia

VALÈNCIA. Un total de tretze hospitals valencians han participat en un assaig clínic, realitzat en adolescents i adults, sobre una nova generació de vacunes antial·lèrgiques adreçades a cèl·lules dendrítiques, que són “essencials” en la presentació d’antígens i en activació dels limfòcits T, segons ha informat l’organització del XLIII Congrés de la SEICAP, celebrat a València i on s’ha presentat per primera vegada.

“La nova vacuna demostra una notable eficàcia clínica sobre l’obstrucció nasal induïda per l’exposició a àcars”, segons ha explicat el doctor Antonio Nieto, cap de la Unitat d’Al·lèrgia i Pneumologia Pediàtrica de la Fe de València.

Aquesta nova generació de vacunes antial·lèrgiques “més eficients”, adreçada a una població particular de cèl·lules presentadores d’antigen (denominades cèl·lules dendrítiques), ha sigut presentada en el marc del XLIII Congrés de la Societat Espanyola d’Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP), que s’acaba de clausurar.

Les al·lèrgies són un problema de salut pública de caràcter global que afecta aproximadament un terç de la població. L’exposició a al·lergògens constitueix el principal factor de risc per al desenvolupament d’aquestes malalties en persones predisposades a generar una resposta immunològica de tipus al·lèrgic específica enfront d’ells.

Segons ha explicat l’organització, les vacunes actuals contenen els al·lergògens als quals el pacient està “sensibilitzat”. Tenen un caràcter terapèutic, ja que indueixen un “estat de tolerància permanent, fins i tot després de la suspensió del tractament”.

“Encara que aquestes vacunes són eficaces, requereixen tractaments prolongats per a aconseguir un resultat òptim”, segons ha detallat Enrique Fernández-Caldas, director científic d’Inmunotek, laboratori d’al·lèrgia i immunologia especialitzat en la investigació, desenvolupament, fabricació i comercialització de vacunes terapèutiques en els camps de l’al·lèrgia, malalties infeccioses i neoplàsiques.

“Les cèl·lules dendrítiques són essencials en la presentació d’antígens i activació dels limfòcits T”, ha explicat el doctor Fernández-Caldas. Per aquest motiu, el 2011 van iniciar una línia d’investigació “centrada en la interacció d’al·lergògens modificats amb aquestes cèl·lules, ja que són l’enllaç entre la immunitat innata, l’encarregada de captar els antígens, i la resposta immune adaptativa”.

Al llarg d’aquests anys s’han dissenyat i estudiat estructuralment i funcionalment diferents preparats amb l’objectiu de millorar les actuals bovines antialèrgiques. Amb la col·laboració del Centre d’Investigacions Biològiques i la Universitat Complutense de Madrid es va seleccionar un d’aquests preparats per “la seua especial manera d’interacció amb les cèl·lules dendrítiques”.

Comparteix

Icona de pantalla completa