La DO Cava es compromet a treballar per a augmentar la participació de Requena en la presa de decisions

Responsables d'Agricultura del Consell es reuneixen amb responsables de la Generalitat catalana i de l'entitat reguladora per a traslladar-los les inquietuds del sector valencià
13 novembre 2019 17:35h
Rodríguez Mulero i Torres ha qualificat de "fructífers" els resultats de les trobades. / GVA

VALÈNCIA (EP). El mercat del cava afronta en els últims anys una conjuntura que ha portat el seu consell regulador a dissenyar un pla estratègic les directrius del qual afectaran el futur del sector valencià, amb seu al terme municipal de Requena, dedicat a l'elaboració i comercialització d'aquesta classe de vins espumosos.

El col·lectiu cavista valencià ha expressat recentment als responsables de la Generalitat les incerteses que els generava eixe projecte i, sobretot, la necessitat de conéixer-lo detalladament i que els seus punts de vista sobre el mateix foren escoltats i tinguts en compte.

Per tot això, el secretari autonòmic d'Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, i el director general de Desenvolupament Rural, David Torres, s'han reunit amb David Mascort, secretari general d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i, posteriorment, amb el president del consell regulador de la Denominació d'Origen Cava, Javier Pagés, i amb el secretari general de l'entitat reguladora, Alexandre Comellas.

Rodríguez Mulero i Torres ha qualificat de "fructífers" els resultats de totes dues trobades, principalment, perquè els dirigents del consell regulador de cava van reconéixer la necessitat de millorar les vies de comunicació perquè les zones situades fora de Catalunya, on també es produeix aquest tipus d'espumós, com succeeix en el cas de Requena, se senten representades.

En aquest sentit el secretari autonòmic de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha subratllat especialment "el compromís que hem obtingut per part del consell regulador del cava per a buscar fórmules de participació directa que permeten que el sector valencià siga escoltat i les seues consideracions entorn del disseny del seu futur, tingudes en compte".

Per part seua, el director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat valenciana, David Torres, ha manifestat que "hem trobat receptivitat i una molt bona predisposició davant les nostres demandes. Ara es tracta de desenvolupar fórmules de col·laboració que redunden en benefici mutu i que facen possible que les decisions estratègiques de futur no s'adopten sense tindre en compte ni l'opinió ni els interessos específics que tenen els productors i elaboradors de cava de Requena".

En analitzar els reptes i perspectives que té davant d'ell el sector del cava, Rodriguez Mulero va assenyalar que "el fons del problema és estrictament comercial, no es tracta de cap guerra entre regions, estem al mateix vaixell i hem de ser capaços d'asseure, entre tots, unes bases sòlides que ens permeten continuar mantenint la rendibilitat".

La conjuntura comercial del cava, efectivament, presenta no poques dificultats, entre les quals destaquen la depreciació del valor del producte, l'acumulació d'estocs de vi base i, com ha succeït aquesta campanya, una caiguda del 30% del preu del raïm per a cava. El pla estratègic que ultima el consell regulador persegueix la implantació de fórmules, com ara la zonificació o la segmentació, que permeten revaloritzar i augmentar el prestigi d'aquests vins espumosos.

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica convocarà en breu tots els representants dels elaboradors i productors de cava de Requena per a donar compte de l'evolució dels esdeveniments i recollir les seues opinions per a establir, així, una posició conjunta.

next