La DO Xufa de València al·lega contra el PGE d'Alboraia perquè limitarà més encara la superfície cultivable

El Consell Regulador manifesta el desacord amb el pla de l'ajuntament de la localitat de l'Horta Nord que preveu devorar 264.000 metres quadrats d'horta productiva
1 octubre 2019 06:00h
Per l'Horta denuncia que Alboraia destruirà 264.000 metres quadrats de camp, "quatre vegades més que l'ampliació de la V-21". / ENRIC DOMÍNGUEZ

VALÈNCIA. Més veus en contra del Pla General Estructural (PGE) d'Alboraia, que preveu "arrasar 264.000 metres quadrats d'horta, quatre vegades més que l'ampliació de la V-21", segons denuncia Per l'Horta.

A les crítiques d'aquest col·lectiu ecologista i de les associacions veïnals se suma l'oposició del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Xufa de València, que en una reunió celebrada el 26 de setembre va concloure que la institució "es troba en total desacord amb el Pla General d'Ordenació Urbana" per diversos motius. Així consta en un escrit a què ha tingut accés Diari La Veu.

Antonio Jose Gimeno, president del Consell Regulador de la DO Xufa de València, confirma que en eixa reunió es va acordar presentar a l'Ajuntament d'Alboraia la seua al·legació contra el PGE. Gimeno manifesta que, "tenint en compte que la DO té delimitat el terreny cultivable", donar llum verda a aquest pla suposaria "llevar-los encara més terreny". Així ho recull també el document consultat per aquest diari, on s'argumenta que "qualsevol ampliació que supose restringir la superfície de producció de xufa suposa una disminució d'aquesta".

"Comptem amb una superfície limitada per a la producció de xufa" –afegeix el document– "i més encara quan es limita la construcció de magatzems, llavadors i secadors que facilitarien el processament de la xufa en la mateixa horta o de qualsevol altra activitat agrària, com pot ser la producció d'hortalisses que poden entrar en rotació amb la xufa". En aquest sentit, Gimeno remarca que el PGE suposa convertir l'horta productiva en superfície per a edificar però, en canvi, se'ls posa "impediments" per a construir instal·lacions necessàries per a l'activitat agrària.

L'escrit serà presentat com a al·legació al PGE que es troba ara en període d'exposició pública. De fet, en principi el termini acabava el 30 de setembre. No obstant això, gràcies a una moció presentada a l'Ajuntament d'Alboraia dijous passat, el període d'al·legacions s'ha allargat "fins que hi haja una veritable participació ciutadana", segons fonts consultades per Diari La Veu.

Per l'Horta detalla que el nou PGE d'Alboraia preveu construir almenys 2.850 habitatges pensats per a acollir més de 7.100 habitants. A més, planteja una ampliació del polígon industrial en 47.000 m2; l'ampliació o construcció de nous viaris a costa de l'Horta, i un ecoparc de 9.900 m2. També preveu l'emplaçament d'un parc de 25.000 m2 per a "fires i esdeveniments" i un altre parc de 71.000 ma la zona de Peixets. "Esgotarà el 100% de l'horta d'Alboraia que no ha sigut protegida específicament per la Llei de l'Horta", conclouen.

agermana't

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next